Els dies 30 i 31 de maig, el president del Govern, Pedro Sánchez, ha comparegut al Consell Europeu Extraordinari, a Brussel·les.
En aquesta reunió, s'han tractat diversos temes sobre la guerra d'Ucraïna i Rússia, concretament les conseqüències que ha generat aquest conflicte bèl·lic. Més afectat l'energia, la seguretat alimentària i la seguretat i defensa dels membres de la Unió Europea.
Després de la reunió del Consell Europeu Extraordinari, Pedro Sánchez ha donat una roda de premsa on ha parlat de diverses de les qüestions que s'han tractat a la junta. El govern assumeix que la guerra perdurarà durant molt de temps.
Per això, per evitar que els espanyols tornin a patir les conseqüències del conflicte, allargarà tres mesos més el decret de mesures extraordinàries per la guerra d'Ucraïna. Aquest decret inclou la inversió de 6000 milions d'euros en baixades d'impostos, descomptes de 20 cèntims a la gasolina i altres ajudes.
El decret de mesures extraordinàries per la guerra d'Ucraïna es prorroga
Cal recordar que aquest decret es va aprovar per una renyida majoria absoluta: 176 vots a favor i 172 en contra. Els partits que van rebutjar aquesta proposta van ser el PP, Vox i ERC.
El cap d'Estat no sap amb certesa si aquesta pròrroga serà parcial o total o inclourà noves mesures. «Ens obrim que es pugui prorrogar el decret llei més enllà del 30 de juny. Hi haurà una resposta abans del 30 de juny», ha assegurat.
«El Govern va posar en marxa mesures per protegir les indústries i les famílies i farem tot el que estigui a la nostra mà per seguir protegint-les», ha garantit Sánchez.
Així mateix, ha estat preguntat per la inflació, que és del 9%, i Sánchez ha relacionat el repunt d'aquest directament amb la guerra. A més, ha alertat que Espanya no és l'únic país que pateix aquesta mena de conseqüències.
«Vivim amb pandèmia, ara amb la guerra. Acabem de conèixer previsions del Banc d'Espanya de l'impacte sobre els preus del tall de subministrament amb Rússia. Cap economia està fora de perill de l'impacte que pugui tenir aquest tall de subministraments», ha afegit Pedro Sánchez.
Unides Podem contra l'OTAN
D'altra banda, el president del Govern s'ha mostrat indiferent perquè ha estat qüestionat per les possibles conseqüències que pot provocar la posició ideològica del seu aliat polític, Unidas Podemos, respecte a l'OTAN.
A més, aclareix que «aquestes postures testimonials» no suposen cap perill per a la relació que manté Espanya amb l'OTAN.
Sánchez assegura que «cap líder de l'OTAN no li ha plantejat cap problema per aquesta posició crítica d'Unides Podem».
«La meva responsabilitat és garantir la defensa i la seguretat d'Espanya, que es consolida amb la seva pertinença a la UE ia l'OTAN[...], gent de dretes i d'esquerres estem d'acord que és un encert que Espanya pertanyi a l'OTAN», ha donat el tema per tancat.
Finalment, ha decidit tancar la polèmica de la tornada del rei emèrit a Espanya posant d'exemple el fill d'aquest, el rei Felip VI. «Els ciutadans volen transparència i el Rei està responent a la tasca que té al davant i al que reclamen els espanyols», ha assenyalat Pedro Sánchez.