Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La cara de Tarantino

Les pel·lícules de Tarantino (de pitjor a millor)

El director és considerat un dels més importants de la història del cinema contemporani

Les pel·lícules de Tarantino es troben entre els títols més aclamats de les últimes dues dècades. Estimat i injuriat (o incomprès?) a parts iguals, el director i guionista ha aconseguit captivar al gran públic amb un estil propi i intransferible. Gràcies a aquest ha aconseguit ser considerat un dels directors més grans del cinema modern.

Potser la seva carrera no és de les més prolífiques si la comparem amb altres col·legues de professió, però cada vegada que estrena un nou títol les sales s'omplen per veure què ha d'explicar-nos el bo de Quentin. A nosaltres ens agraden totes, però algunes més que unes altres, per això les classifiquem de pitjor a millor.

10. My best friend’s birthday, 1987

La xicota de Mickey l'abandona poc abans que aquest celebri el seu aniversari. Per compensar-l'hi-ho, el seu millor amic Clarence decideix fer-li una gran festa perquè l'oblidi.

Migmetratge de 35 minuts que, malgrat estar incomplet, podríem considerar-lo la primera pel·lícula de Tarantino. Recordem que aquest virtuós dels muntatges elaborats mai va estudiar cinema i va obtenir la seva única formació de la seva experiència com a treballador d'un modest videoclub.

9. Grindhouse: Death Proof, 2007

Al costat del seu amic, el també cineasta Robert Rodríguez, tots dos van filmar el díptic que conforma el seu projecte en comú 'Grindhouse', un homenatge a les pel·lícules de sèrie Z que solien projectar-se en els autocinemes durant la dècada dels 70.

Mentre que el seu col·lega dirigiria 'Planet Terror' uns mesos abans, Tarantino es va encarregar de 'Death Proof', on relata les aventures de l'«Especialista Mike», un exconductor professional que rodava les escenes de risc de les pel·lícules d'acció d'antany.

Tarantino en una roda de premsa
Tarantino fa un homenatge a les pel·lícules de sèrie Z que solien projectar-se en els autocinemes durant la dècada dels 70. | Getty Images

No obstant això, a bord del seu cotxe «a prova de mort», Mike es converteix en un llunàtic que es dedica a assassinar a les víctimes al volant incautes que es troba per la carretera.

8. The Hateful Eight, 2015

En una cabanya a les muntanyes nevades de Wyoming durant els anys posteriors a la Guerra Civil dels Estats Units coincideixen diverses persones que busquen resguardar-se del fred hivernal durant una tempesta: un caça-recompenses i una bandida capturada, el destí de la qual és el cadafal; un excombatent de la Guerra reconvertit en mercenari; el xèrif del poble; i quatre vaquers. A poc a poc, sortiran a la llum secrets ocults que posaran tots en contra de tots…

7. Django desencadenat, 2012

El Doctor Schultz és un caça-recompenses que persegueix dos bandolers pels caps dels quals li pagaran una fortuna. A més, alliberarà Django, un esclau negre que volien vendre, perquè s'uneixi en la seva cacera. A canvi dels seus serveis, ha promès ajudar-lo a rescatar la seva esposa, esclavitzada per un terratinent sense escrúpols en la seva plantació de cotó.

Tarantino a l'estrena de 'Django'
El començament i el nus de 'Django' són prometedors. | Getty Images

6. Jackie Brown, 1997

La protagonista és la dona que dona nom al film, una hostessa de vol que, per aconseguir uns diners extres, treballa d'ordinària per a un mafiós anomenat Ordell Robbie. En un dels seus trajectes, és detinguda a l'aeroport per la policia duanera per traficar amb drogues.

D'aquesta manera, Jackie Brown queda atrapada en un joc a dues bandes: s'hi veu pressionada a col·laborar amb les autoritats amb la condició de detenir a Robbie si no vol acabar en la presó; alhora que tracta de guardar les aparences amb el gàngster per a seguir amb vida.

5. Reservoir Dogs, 1992

El que hauria de ser un senzill atracament a una joieria es converteix en una trampa per als sis assaltants, perquè la policia els hi està esperant per truncar el seu pla. Després d'acabar amb dos d'ells, la resta de la banda es troba en el punt de reunió, sota la sospita que un d'ells és en realitat un confident de la policia.

4. Kill Bill: Volum 1, 2003

Els assistents a una boda són assassinats brutalment en una petita capella d'El Paso. La núvia, donada també per morta, roman durant quatre anys en coma. En despertar, maquinarà una venjança elaborada contra els culpables, ni més ni menys que els seus excompanys de l'esquadró de pinxos del qual formava part, capitanejats pel despietat Bill.

3. Kill Bill: Volum 2, 2004

'La Núvia' continua ratllant els noms de la seva llista d'objectius, i a poc a poc s'acosta al cap de l'atac que va acabar amb tots els seus éssers estimats.

Diuen que les segones parts són inferiors a la primera. Ara bé, veient la continuació d'aquest díptic iniciat un any abans, t'adones que aquesta afirmació no és certa. Més seriosa, profunda i tibant que la seva predecessora, assistim a la conclusió perfecta que dona sentit a tot el conjunt, el crescendo del qual desemboca en un clímax apoteòsic ple de reflexions interessants sobre els superherois del còmic.

2. Pulp Fiction,1994

Les vides dels personatges més pintorescos dels baixos fons s'entrecreuen de la manera més insospitada: dos pinxos a sou, el mafiós per al qual treballen, la seva dona, un boxador de combats falsejats, una parella d'atracadors i un maletí de contingut misteriós.

Escena de 'Pulp Fiction' de Tarantino
El famós twist d'Uma Thurman i John Travolta a ritme de Chuck Berry | Getty Images

Narrada amb salts avant i enrere en el temps, assistim a la consagració de Quentin Tarantino com un dels directors més imaginatius de la nostra època. Hi queda palès que, si alguna cosa li agrada, són els diàlegs llargs plagats de referències a la cultura popular i al cinema. Un clàssic imperible del setè art que val la pena veure més d'una vegada.

1. Maleïts malparits, 2009

Aquesta història transcorre durant la Segona Guerra Mundial. En els boscos d'Europa, una brigada de soldats jueus que s'autodenominen “Els Bastards” es dedica a emboscar objectius alemanys per causar tantes baixes com sigui possible entre les files enemigues.

A les orelles del tinent Aldo Raine, el cap d'aquest grup armat, arriba la notícia d'un gran esdeveniment que congregarà les principals personalitats de l'Alt Comandament Nazi, una oportunitat d'or per a acabar definitivament amb el Règim.

Una àcida reescriptura de la història que proposa què hauria ocorregut si les coses haguessin estat diferents per a Hitler i els seus sequaços. D'aquesta manera, amb 'Maleïts malparits', el cineasta s'atreveix a satiritzar amb el capítol més negre del segle XX, donant-li aquest toc d'humor negre i violència que són ja elements indispensables en la seva filmografia.