Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo whatsapp
Una parella de grans revisa una carta, i al cercle hi ha un pot amb monedes i bitllets

Si ets pensionista hi ha un complement de gairebé 400 euros que pots demanar a Espanya

La Seguretat Social té a la vostra disposició un complement adreçat als jubilats per pal·liar situacions amb menor cotització

Moltes persones a Espanya es beneficien de les prestacions de la Seguretat Social. Tot i això, hi ha dones que reben pensions més baixes en comparació amb els homes. La cura dels fills pot afectar la cotització i provocar una escletxa de gènere.

Per resoldre el problema, la Seguretat Social va habilitar el febrer del 2021 una mesura destinada a reduir aquesta disparitat i garantir una major equitat a les pensions. Per això, aquells que hagin tingut un o més fills poden sol·licitar un complement en tramitar la pensió de jubilació, incapacitat o viduïtat.

Aquest complement beneficia les pensions aprovades a partir d'aquesta data.Tant els homes com les dones en poden ser beneficiaris, encara que només el pot obtenir un dels progenitors. Si els dos progenitors s'han vist perjudicats per períodes sense cotitzar o per reduccions de treball, el complement s'adjudicarà a la mare.

Quan pots guanyar amb el complement per fills?

L'any 2023, l'import fix va ser de 30,40 euros mensuals per fill o filla, i s'anirà actualitzant d'acord amb la revaloració de les pensions. A l'any són prop de 400 euros.

Per sol·licitar aquest complement, es pot fer a través del portal 'La teva Seguretat Social' utilitzant Cl@ve, DNI electrònic o certificat digital. També mitjançant la plataforma habilitada per l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS). A la sol·licitud, cal marcar la casella específica per a aquest complement i proporcionar les dades dels fills.

Requisits per demanar la pensió

Els requisits per accedir a aquest complement inclouen estar adscrit a qualsevol règim del sistema de la Seguretat Social i sol·licitar una pensió contributiva de jubilació, incapacitat permanent o viduïtat. També s'han de tenir un o més fills inscrits al Registre Civil.

Tot i això, els homes tenen altres condicions, que varien en funció de l'any en què van néixer els fills. Si van néixer abans de l'1 de desembre de 1994, el beneficiari ha de tenir més de 120 dies sense cotitzar entre els 9 mesos anteriors al naixement i els 3 anys posteriors.

En cas de tenir fills després de l'1 de gener de 1995, la cosa canvia. La suma de les bases de cotització dels 24 mesos següents al del naixement ha de ser inferior, més d'un 15%, a la dels 24 mesos anteriors.

Així mateix, també tenen l'opció d'acreditar una pensió de viduïtat per mort de l'altre progenitor.