Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb una parella de jubilats caminant i una mà amb bitllets d'euro

Si ets pensionista i compleixes uns requisits, et lliures de pagar pels medicaments

Comprova si et trobes entre les persones exemptes de pagar els fàrmacs

Alguns jubilats poden presumir d'estalviar-se el pagament dels seus medicaments. És cert que arribats a certa edat s'incrementa molt el consum de fàrmacs. Tot i això, aquesta opció només estarà a l'abast d'uns quants, ja que per això es requereix el compliment d'una sèrie de requisits.

El copagament farmacèutic va entrar en funcionament fa una mica més d'una dècada després de la publicació al BOE del Reial Decret Llei 16/2012. Això obligava determinats pensionistes a assumir el pagament de determinats productes farmacèutics.

Malgrat tot, encara avui dia hi ha hagut molts dubtes sobre els qui queden exempts. El sistema de salut del nostre país contempla una sanitat gratuïta per a tothom. En el cas dels jubilats, inclouen una llista de medicaments amb recepta mèdica que els suposarà un desemborsament.

En altres casos sí que hauran d'afrontar unes aportacions entre un 10% i un 60%. Aquells que es deslliurarien de pagar pels fàrmacs serien aquells que tinguessin una capacitat econòmica baixa. També els que es trobessin en situació d'exclusió social.

Primer pla de les mans d'una persona gran i la imatge de diversos bitllets d'euros al costat
Les persones amb menys recursos queden exemptes d'aquests pagaments | Getty Images, PixaBay

En aquest punt, tindrien cabuda tant els pensionistes com els jubilats amb unes prestacions especialment reduïdes. El Ministeri de Sanitat estima que a Espanya hi ha al voltant de sis milions de persones exemptes de pagar per les medicines.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies, novetats i últimes hores de PENSIONS al WhatsApp!

Quins pensionistes no paguen pels fàrmacs?

Els pensionistes que no paguen pels fàrmacs apareixen recollits a l'article 102.8 de la Llei de Garanties i ús racional dels medicaments. Entre ells hi ha aquells que tinguin una «renda anual inferior a 5.635 euros consignada a la casella de base liquidable general. I de l'estalvi de la declaració de l'IRPF».

També fan referència a aquells que no tinguin l'obligació de presentar la declaració i cobrin a l'any per sota dels 11.200 euros. A més a més, podran beneficiar-se d'aquests avantatges aquells que percebin una pensió no contributiva,  sigui de jubilació o invalidesa, publica Noticias Trabajo.

 

Altres col·lectius que també en queden exempts són els menors d'edat amb un grau de discapacitat igual o superior al 33%. També, aquells que cobrin la prestació per fill o menor a càrrec,  sigui en règim d'acolliment familiar o guarda amb finalitats d'adopció.

El que es pretén amb aquesta mesura és que se'n puguin beneficiar tots aquells que romanguin en situació de vulnerabilitat. Dins d'aquest grup hi tenen cabuda els perceptors de l'Ingrés Mínim Vital, els que cobrin rendes d'integració social i els que no cobrin un subsidi per desocupació.

En alguns casos, la despesa en medicaments es pot arribar a disparar en excés, sobretot en persones amb problemes de salut o que ja tenen una certa edat. En els casos crònics, la situació s'agreuja en consistir en tractaments gairebé permanents, que s'allarguen durant anys.

Quan deuen assumir la resta de pensionistes per les medicines?

Com acabem de comprovar, un grup de pensionistes molt ampli es lliuraran del pagament dels medicaments. Tot i això, a altres no els quedarà més remei que treure la cartera quan vagin a la farmàcia. Això sí, tindran unes condicions força interessants.

Els que comptin amb una renda per sota dels 18.000 euros assumiran un 10% de PVP fins a 8,23 euros al mes com a màxim. Entre 18.000 i 100.000 euros, afrontaran el 10% del PVP, amb un topall fixat en els 18,52 euros mensuals.

Per la seva banda, els que superin els 100.000 euros de rendes hauran d'abonar el 60% del PVP. El límit per dalt queda establert a 61,75 euros al mes, això vol dir que aquells que més tinguin són els que més hauran de pagar.