Una dona gran que compta monedes.

Gairebé 400.000 jubilats cobraran menys pensió de la que esperaven

Al voltant de 370.000 jubilats hauran de pagar a Hisenda fins a la meitat dels diners de l'apujada de les pensions

Males notícies per a alguns pensionistes. Tot i que els jubilats començaven l'any amb alegria per la pujada de la pensió, ara han rebut un gerro d'aigua freda per part d'Hisenda.

El 25 de gener es va fer oficial l'aprovació de la pujada de les pensions per part del govern espanyol. Per això, els ingressos dels jubilats s'havien de veure incrementats en un 2,5 % aquest 2022. El moviment de Pedro Sánchez ha costat un total de 6.500 milions d'euros a les arques públiques. Sembla que era necessari «per justícia i dignitat de la nostra gent gran», segons assenyalava el president.

Però no era l'única bona notícia que anunciava el govern. Les pensions mínimes, les no contributives i l'Ingrés Mínim Vital també s'incrementarien aquest any. A tot això, se sumava l'aprovació d'una paga que compensaria l'alta inflació de l'any anterior. Una mesura que, evidentment, va ser molt aplaudida pel col·lectiu.

No tot són flors i violes per als pensionistes

La finalitat principal d'aquestes mesures era que les persones grans no perdessin poder adquisitiu. En aquest sentit, als pensionistes se'ls ha pujat un total de 650 euros anuals la prestació. D'aquests, 400 són per la pujada del 2,5 % i els altres 250 pertanyen a la denominada «pagueta».

Malgrat les bones intencions del govern, format pel PSOE i Unides Podem, no tot serien bones notícies. La realitat és que alguns pensionistes no notaran la pujada que es va aprovar al gener i hi ha una explicació. Darrere l'augment del 2,5 % de la retribució de les pensions, s'hi amaga també una pujada del tipus de retenció aplicable a l'IRPF.

En el cas dels jubilats que reben la pensió màxima, el tipus de retenció aplicable a l'IRPF pujarà a prop d'un punt. Això afectarà al voltant de 370.000 pensionistes.

Mans d'una persona gran que sosté la cartera i algunes monedes.
Alguns pensionistes rebran menys pensió del que s'esperaven | Canva 

Així doncs, cert col·lectiu de la gent gran no notarà l'augment de la pensió, ja que una part es quedarà en mans de l'Estat. Més concretament, prop de la meitat de la pujada de la pensió serà per Hisenda.

No afecta tots els pensionistes

El lliscament a l'alça del tipus de retenció aplicable a les nòmines dels perceptors de pensions màximes provocarà que deixin d'ingressar prop de 26 euros al mes. Per això, aquells jubilats que cobrin la màxima pensió rebran una retallada en la seva retribució en lloc de sortir beneficiats de l'augment.

L'augment del tipus de retenció aplicable a l'IRPF per part d'Hisenda provocarà que molts pensionistes, gairebé 400.000, cobrin menys del que s'esperaven.

Carmen Armesto, directora general de l'Institut Nacional de Seguretat Social, ha enviat una carta a milions de pensionistes informant de la revaloració de les nòmines per a aquest any. En aquest comunicat, també se'ls informa que la pujada de la pensió va acompanyada d'un lliscament a l'alça del tipus de retenció aplicable a l'IRPF.

Rubén Gimeno, director del Departament d'Estudis del Registre d'Economistes Assessors Fiscals (REAF), assenyala que la retenció sobre l'IRPF de les pensions es fa com a la resta de treballadors. És a dir, va lligat als diners en brut que es guanyen i les circumstàncies familiars de cada persona.

El govern bat el rècord de la despesa en pensions

La Seguretat Social va destinar al gener un total de 10.745,4 milions d'euros al pagament de pensions contributives, una xifra rècord. Els pensionistes van cobrar un 6,5 % més a la nòmina de gener de 2022, respecte de la que es va abonar el mateix mes de l'any anterior.