Els pensionistes que perdrien més de 1.000 euros amb la nova mesura del govern espanyol

L'eliminació de la tributació conjunta de l'IRPF tindria un impacte en els pensionistes de 86 euros al mes

El govern de Pedro Sánchez va incloure en el pla de recuperació la seva intenció d'eliminar la tributació conjunta en l'IRPF. Aquesta mesura permetria al govern espanyol augmentar la recaptació i reduir el dèficit, però seria a costa dels pensionistes: un matrimoni de jubilats perdria 86 euros al mes si prospera la proposta, és a dir, 1.034 euros a l'any.

Davant la polèmica, el govern central ha reculat i ahir, després del Consell de Ministres, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va assegurar que «el govern espanyol ni ha dit, ni ha fet, ni s'ha plantejat aquesta reforma».

Però la veritat és que la mesura anava inclosa en el pla de recuperació enviat per l'Executiu central a la Unió Europea el passat divendres. Es tracta del primer pas perquè Espanya rebi els 140.000 milions d'euros dels fons europeus. En el text es pot llegir: «S'inclou la gradual desaparició de la reducció per tributació conjunta mitjançant l'establiment d'un règim transitori, pel fet que genera un desincentiu a la participació laboral del segon perceptor de renda, principalment les dones».

Abans, el govern espanyol havia demanat a l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) un informe sobre el benefici fiscal d'aquesta mesura. Els càlculs diuen que l'eliminació de la tributació conjunta en l'IRPF impactaria de ple en els pensionistes, i que en una parella de jubilats amb una pensió anual de 18.000 euros, en perdrien més de 1.000 cada any.

«No hi ha compromís sobre aquesta matèria, ni cap mena de reforma», va insistir María Jesús Montero. «Crec que en el context global el document està perfectament aclarit i no cal remetre aclariment addicional a la Comissió Europea», afegia. El govern de Pedro Sánchez contraresta així les crítiques patides des que es va conèixer la seva intenció. Els experts econòmics el defineixen com un «cop de destral fiscal» que afectarà les famílies més modestes. A més, critiquen l'actitud erràtica de l'Executiu espanyol, que presenta un pla i, poques hores després, rectifica.

Hisenda es reafirma en què el text només recordava l'estudi realitzat per l'AIReF sobre beneficis fiscals, en el qual s'incloïa l'eliminació de la tributació conjunta. Existeix, a més, un comitè d'experts format pel govern espanyol per impulsar una reforma fiscal i actualitzar el sistema tributari als nous temps. En el rerefons hi ha la intenció de millorar l'eficiència per garantir la sostenibilitat de l'estat de benestar.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Objectiu: augmentar la recaptació

La tributació conjunta en l'IRPF permet a les famílies ajuntar les seves rendes en una mateixa declaració, la qual cosa suposa 2.400 milions d'euros menys per a Hisenda. La mesura afectaria més de dos milions de famílies, que suposen 4,2 milions de contribuents. Els que s'acullen a aquesta declaració estalvien uns 1.100 euros a l'any, amb la qual cosa la nova mesura suposaria un cop també per a totes aquestes famílies.

Fa temps que el govern espanyol busca fórmules per augmentar la recaptació i reduir el dèficit fiscal. Aquesta és, de fet, la base del pla de recuperació per a rebre els fons europeus, però per fer-ho cal atacar les rendes i el patrimoni de les classes mitjanes. Per suavitzar l'impacte que pugui tenir sobre les llars, s'ha elaborat un discurs sobre la fiscalitat verda, la incorporació de la dona a l'ocupació i la cotització progressiva dels autònoms.

La reducció del dèficit ha de servir per garantir la sostenibilitat del sistema públic i, en aquest sentit, un dels grans pilars del pla de recuperació són les pensions. A la llarga, la intenció és que la despesa pública es dediqui bàsicament a la protecció social i, especialment, a les pensions. Encara que per a això, es necessita augmentar la recaptació amb mesures impopulars que, contradictòriament, també perjudiquen els pensionistes, com l'eliminació de la tributació conjunta de l'IRPF.


Comentaris

envia el comentari