La trista història d'en Pepito: 'L'home dels ocells' de 83 anys que volen fer fora de casa

La fi del contracte de renda antiga comporta un augment del lloguer que l'ancià no pot afrontar
Pepito
La trista història d'en Pepito: 'L'home dels ocells' de 83 anys que volen fer fora de casa | Twitter | @SindicatLloguer

«Sé que d'aquí no em trauran viu».  Són les paraules del 'Pepito' un home de 83 anys que viu des que va néixer a la primera planta del número 48 del carrer Pescadors de la Barceloneta, i que es troba en plena lluita amb la justícia per aconseguir conservar el pis on sempre ha viscut, els últims anys de la seva vida.

 

Tal com informa el diari 'TOTBarcelona', el Pepito és una d'aquelles moltes persones que no va avisar els propietaris del seu pis quan el titular legal del lloguer de renda antiga va morir, en aquest cas la seva mare. Però el cas del Pepito no és com la majoria d'aquest tipus, ja que l'amo de l'immoble és l'interventor general de l'Ajuntament de Barcelona, Antonio Muñoz Juncosa, un alt funcionari municipal de nomenament estatal que controla les finances de la corporació local.

 

 

Un lloguer impossible d'assumir

Així, els propietaris es van assabentar de l'ocultació de Pepito l'any 2015, després de contractar un detectiu. Va ser llavors quan Juncosa va denunciar l'expiració de contracte de Pepito. Ara, després de dos judicis, ambdós es troben a l'espera d'una decisió del Tribunal Suprem. L'home de 83 anys havia continuat abonant el que havia anat pagant la seva família tota la vida, des que va morir la seva mare el 1999: uns 150 euros mensuals, aproximadament.

 

El Pepito, que actualment viu acompanyat de més de vint ocells que volten lliures per la casa, tenia molt clar que volia quedar-se al pis on ha viscut des del seu naixement. Però la situació es va complicar quan li van comunicar que hauria de pagar prop de 500 euros al mes amb un contracte de lloguer de 3 anys. L'home, que disposa d'una pensió de menys de 600 euros, no ho podia assumir de cap manera.

 

Volen que es desfaci dels ocells

Però la pitjor notícia pel Pepito va arribar quan li van dir que hauria de desfer-se de la vintena llarga de canaris, caderneres i el passerell que té voltant per casa. Segons l'home, que té clar que aquest és l'últim límit que traspassaria, «això ja va ser per riure». Però l'opinió del Pepito no ve acompanyada de l'administradora del pis, Finques Llor, des d'on asseguren que «és una condició sine qua non, una qüestió de salubritat. Fa pudor i no s'hi pot estar, només de caminar per l'escala ja es nota», expliquen.

 

Unes acusacions que són negades totalment pel Pepito: «Amb el caràcter que tinc, només faltaria que els ocells fessin mala olor, els veïns ja se m'haguessin tirat a sobre. Fa 20 anys que els tinc i mai no han estat un problema», explica. A més, segons el Pepito, els animals «feien de pol d'atracció per als veïns i els turistes que passejaven pel carrer, que aturaven el pas per contemplar la curiosa balconada».

 

Versions contraposades

L'extinció formal del contracte de renda antiga ha provocat l'augment d'un lloguer impossible d'assumir per Pepito
L'extinció formal del contracte de renda antiga ha provocat l'augment d'un lloguer impossible d'assumir per Pepito | Cedida

 

Tal com asseguren des de Finques Llor, encara que en un primer moment es va presentar l'oferta de 500 euros mensuals, més endavant es va rebaixar a 300, una proposa que valoren com a molt bona, al·legant que és una xifra molt més baixa que els índexs que contempla la Generalitat com a preu mitjà d'un lloguer segons les condicions de l'habitatge i la seva localització.

 

Tot i això, aquesta proposta no consta en la versió del Pepito ni del seu advocat, qui assegura no haver sentit a parlar d'aquesta xifra «en cap moment». Segons informa 'TOT Barcelona', les Finques Llor estan vinculades familiarment amb Juncosa, qui després de 30 anys com a interventor a l'Ajuntament de Barcelona, actualment és la tercera persona amb més salari anual al consistori: 112.533 euros bruts. 

 

Pepito, qui està recolzat pel Sindicat de Llogaters i l'Oficina d'Habitatge Popular de Gràcia, assegura que té més clar que vol seguir vivint en l'edifici «sabent qui és el propietari» qui, a banda del pis de l'ancià, és el propietari del bloc sencer del número 48 del carrer Pescadors, a més d'altres béns immobiliaris.

 

Les sentències ordenen el desallotjament de Pepito

Pel que fa als resultats judicials, la primera sentència, del jutjat de primera instància número 6 de Barcelona, va decretar que el contracte havia quedat extingit i que, per tant, ordenava el desallotjament de Pepito. El mateix que va ratificar l'Audiència Provincial. A més, els propietaris tenen clar que després de dos resultat favorables, el to de les negociacions ja no serà el mateix.

 

Tot i això, l'advocat de Pepito va decidir recorre-ho al Suprem, on estan esperant que els avalin la versió que assegura que des que Muñoz Juncosa va comprar el bloc no se'ls va notificar correctament que hi havia un nou propietari. Defensen que va ser per això que no van poder efectuar tots els passos oficials en la subrogació del contracte.

 

«Ho tinc tot pensat»

De moment, i mentre s'espera la resolució del Suprem, sembla que els jutges no es posicionen en el bàndol de Pepito, qui asseguren que ja va mentir sobre la seva situació laboral i sobre la seva edat l'any 1999, quan la seva mare va morir. Tot i les complicacions, però, Pepito ho té clar: «Sé que d'aquí no em trauran viu. Ho tinc tot pensat», «cadascú té el seu lloc i si els meus avantpassats van morir aquí, jo també», assegura.

 

També et pot interessar...

 

 Comentaris
Patricia García Ventura
Pobre senyor, quina vergonya especular especular, no saben fer altre cosa. Quina indefensió davant aquest atac a la dignitat d'una persona de gran fragilitat

envia el comentari