Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de la mà d'un bebè agafant un dit de la mà del seu pare

Perd la vida un bebè de cinc mesos per coronavirus

La nena va ser diagnosticada en un primer terme amb bronquiolitis

Una bebè de cinc mesos ha perdut la vida a conseqüència del coronavirus a San Pablo (Brasil). La nena, Sarah Vitória Domingues Góis, va ingressar a l'hospital el 27 d'abril per una infecció urinària. El cas és que, al cap de pocs dies d'estar internada, va començar a mostrar símptomes de coronavirus.

La seva mare, Sameque Vitória Góis, de 22 anys, va dir que Sarah estava bé i que no tenia cap patologia prèvia, tot i que havia nascut prematura. Quan van acudir a l'hospital, la mare va denunciar que no li van fer la prova del coronavirus a la seva filla. Primer, a la nena li van diagnosticar bronquiolitis, una infecció dels bronquíols pulmonars.

«No obstant això, quatre dies després vaig notar que començava a mostrar símptomes semblants als de la grip», va assegurar la mare al mitjà informatiu 'Crónica'.

Mare i filla, contagiades de coronavirus

Pocs dies després, el 6 de maig, la mare va notar alguns símptomes del virus, així que es va fer un test que va confirmar que s'havia contagiat. Al cap de poc, van fer una prova a Sarah i el resultat va ser el mateix: positiu en covid-19.

Amb tot, la nena va haver de ser ingressada a l'Hospital Infantil de Gonzaga, a Santos, on es va estar una setmana. Però malgrat els esforços mèdics, va anar a pitjor.

«Estava a 40 de febre i tenia molta anèmia. A més, va patir un pneumotòrax i es va haver de sotmetre a una cirurgia d'emergència perquè li posessin drenatges als pulmons pe a treure-li l'aire. Gairebé no podia respirar", explica la seva mare.

Finalment, no es va poder fer res per la vida de la bebè, que va morir el 27 de maig. La nena tenia danyat el 80% dels pulmons.

Després de la mort, la mare de Sarah ha volgut conscienciar la gent amb aquest missatge. «Sé que la meva bebè ha volgut advertir les mares. I l'advertència és: porta sempre la mascareta. No deixis que ningú s'apropi ni a tu ni al teu bebè. No rebis visites. Aquest virus és traïdor i pot matar els teus fills», ha sentenciat.

Les recomanacions de l'OMS sobre lactància i vacunació contra la covid-19

Fa uns dies, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) enviava aquest missatge a aquelles dones que estan en període de lactància i dubten si posar-se la vacuna. «Les dones que han donat a llum i estan donant el pit poden rebre la vacuna quan estigui disponible per al seu grup», afirmava la doctora Soumya Swaminathan, científica cap de l'OMS.

«No hi ha cap risc, perquè de totes les vacunes que s'utilitzen actualment, cap conté el virus actiu. Per tant, no hi ha risc de transmissió a través de la llet materna», explicava.

La doctora explica que els anticossos que produeix una mare després d'haver-se vacunat «poden passar al bebè a través de la llet materna». Exposa que és probable que aquests només donin «certa protecció al bebè, però no hi ha absolutament cap risc».

Sobre les dones que volen quedar-se embarassades a curt termini, l'experta opina que és «una situació molt especial. Sempre hem de vigilar especialment amb qualsevol medicament o vacuna que s'administri durant l'embaràs. Ens hem d'assegurar que no genera cap problema potencial de seguretat ni efecte advers».

Pel que fa a la covid, «sabem que les dones embarassades tenen més risc de desenvolupar covid-19 greu i també de tenir un part prematur». I recalca que els beneficis de rebre la vacuna són més grans que els riscos en aquelles zones en què les taxes d'incidència del virus són molt altes.

«En aquests casos, els beneficis de la vacunació de dones embarassades són superiors als riscos. Les plataformes que s'utilitzen actualment per a les vacunes són ARNm, virus inactivats, vectors virals o proteïnes de subunitats», finalitza.