Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Primer pla d'un home olorant una llimona

La pèrdua de l'olfacte ja no t'indica que tens la covid: òmicron canvia els símptomes

La variant òmicron presenta diferents símptomes entre els contagiats, i la pèrdua de l'olfacte no n'és un

La variant òmicron és la que més mutacions genera, i aquests canvis es poden manifestar en els símptomes que pateixen les persones infectades. Si bé les dades encara són molt limitades, els primers indicis apunten que la nova variant produeix símptomes diferents dels de les variants que coneixíem fins ara.

Una de les modificacions més substancials és l'absència gairebé total de la pèrdua de l'olfacte. A les primeres onades apareixia fins en un 70% dels pacients i era un símptoma molt comú de la covid-19. Ara mateix, però, aquest símptoma és molt poc habitual o, directament, nul.

Els símptomes més freqüents en els primers casos d'òmicron que hi va haver a Sud-àfrica van ser tos, refredat i cansament. Cal assenyalar que cap dels infectats va haver de ser hospitalitzat. I la mitjana d'edat dels contagiats era al voltant dels 39 anys.

Per què la pèrdua d'olfacte és cada cop menys comú?

A Espanya, aquests símptomes són els que s'estan donant en plena sisena onada, amb la variant òmicron com a gran protagonista. Vicente Martín Sánchez, catedràtic de medicina preventiva, exposa que gran part dels contagiats d'òmicron presenta un quadre similar al d'un refredat.

«La pèrdua de l'olfacte és cada cop menys comú. De fet, amb la variant delta ja es donava molt menys», afirma l'expert.

Fotomuntatge d'una noia posant-se una mascareta i el coronavirus vist amb microscopi
La nova variant, òmicron, té una transmissibilitat molt alta | LND

Alhora, Martín demana que, si tenim aquests símptomes i pensem que podem estar infectats de covid, que ens aïllem i sol·licitem una prova ràpidament.

«Si la gent segueix fent vida normal pensant que si no ha perdut l'olfacte, no té la covid, encomanarà tot el seu entorn. No pot ser grip, perquè aquest virus encara no ha aparegut aquest hivern», afirma.

«Seria prematur pensar que aquesta variant és menys greu»

Carmen Fariñas, la cap de la unitat d'infeccions de l'Hospital Marqués de Valdecilla, a Santander, aprecia els dos fronts d'òmicron de manera directa. «Veiem quadres amb esternuts, degoteig del nas, mal de coll més moderat i menys febre que amb altres variants», detalla la metgessa.

«És molt semblant a un refredat normal, però amb una mica més de cansament i malestar. Ja no veiem la pèrdua de l'olfacte i gust que hi havia, sobretot amb la variant alfa, també coneguda com a britànica, aïllada el desembre del 2020», explica.

Una dona rebent assistència sanitària a l'índia
Segons els experts, la variant òmicron no és menys greu | GTRES

«Seria prematur pensar que aquesta variant és menys greu», avisa Fariñas. «És cert que estem veient menys ingressos, però és que ara la majoria de la població està vacunada. I molts altres tenen memòria d'una infecció prèvia», explica.

El que s'ha demostrat és que la variant òmicron provoca menys quadres greus, però quan n'hi ha, el risc de mort és elevat. Sabent que aquesta variant és més contagiosa que les anteriors, pot sorgir un esclat d'hospitalitzacions. «Aquí, en qüestió de dies s'han triplicat els ingressos a l'UCI», assenyala Fariñas.

«La pèrdua de l'olfacte era un signe específic de la covid, però molt poc sensible»

D'altra banda, al Gregorio Marañón de Madrid, Emilio Bouza, cap de la unitat d'infeccions del centre hospitalari, diu que «la infecció és més lleu i hi ha menys ingressats. Per ara, només és una impressió, ja que no hi ha sèries amb prou pacients d'òmicron degudament confirmats».

Un home amb mascareta mirant per una finestra
La pèrdua de l'olfacte era un indicatiu de la covid | GTRES

«En qualsevol cas, la pèrdua de l'olfacte era un signe molt específic de la covid, però molt poc sensible, perquè molta gent es posava malalta sense perdre'l», recalca.

La Universitat de Hong Kong, per la seva banda, ha fet un estudi en què, utilitzant la nova variant i cèl·lules humanes, s'ha posat en relleu una altra dada significativa. I és que aquesta variant es reprodueix setanta vegades més que la delta al teixit dels bronquis, és a dir, les vies respiratòries superiors.