Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, en roda de premsa amb mascareta

Aragonès considera un «error» l'augment de la quota d'autònoms

El vicepresident reitera al govern espanyol que és «urgent» una moratòria d'impostos

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, en roda de premsa amb mascareta
El vicepresident veu un error greu augmentar els impostos als autònoms | Generalitat de Catalunya

El vicepresident amb funcions de president Pere Aragonès ha descrit aquest dilluns com un «error» la decisió del govern espanyol d'apujar les quotes dels autònoms i cobrar retroactivament el que no s'ha ingressat des del mes de gener, cosa que suposa uns 30 euros de més per treballador per compte propi.

«Això és precisament el que no s'ha de fer, quin error. Més que mai hem d'estar al costat d'autònoms, empreses i treballador», ha dit Aragonès. El també responsable d'Economia ha insistit al govern espanyol que cal una moratòria d'impostos «pels sectors que més pateixen».

Ja el passat 17 d'octubre Aragonès va demanar per carta aquesta moratòria al president espanyol, Pedro Sánchez. «És urgent», li ha reiterat.

El Govern aprova una ajuda de 2.000 euros

Davant aquesta decisió de l'Executiu central, el Govern català ha decidit que aprovarà una ajuda de 2.000 euros per als treballadors autònoms. Segons ha avançat el diari 'La Vanguardia' i ha confirmat l'ACN, el Departament de Treball destinarà una partida pressupostària de 20 MEUR i la mesura preveu beneficiar uns 10.000 treballadors per compte propi, un dels sectors més perjudicats per les restriccions i la crisi de la covid-19.

Es reedita així el subsidi que es va posar en marxa al març durant la primera onada de la pandèmia, però amb més pressupost  i amb un pagament únic de 2.000 euros per a tots els autònoms, ja que llavors la quantia era variable i d'un màxim de 2.000 euros en funció de la caiguda dels ingressos que pogués acreditar l'autònom.

A finals d'abril, més de 6.500 autònoms havien sol·licitat l'ajut –que anava dels 100 als 2.000 euros- i finalment es va concedir la prestació a uns 8.800 treballadors per compte propi. El Govern ha explicat aquesta nova ajuda –que s'anunciarà previsiblement demà després de la reunió del Consell Executiu- en el marc de la reunió del Consell del Treball Autònom de Catalunya amb els agents socials.

Tenir domicili fiscal a Catalunya, un dels requisits per l'ajuda

Els requisits per a l'ajuda de 2.000 euros són tenir domicili fiscal a Catalunya, una base imposable de l'IRPF de 35.000 euros o menys i un rendiment net de l'activitat en els tres primers trimestres de l'any de menys de 13.125 euros. En aquesta ocasió l'ajuda és compatible amb altres prestacions o subsidis públics, a diferència del març.

Està previst que al llarg del dia d'avui s'especifiqui la data a partir de la qual els autònoms podran demanar l'ajut de 2.000 euros i quan s'efectuaria aquest pagament als beneficiaris.