El vicepresident Pere Aragonès, amb mascareta, al Parlament de Catalunya

Aragonès declina assistir als actes del 12 d'octubre: «Catalunya no té president»

Recorda que «significa l'inici d'un dels pitjors genocidis de la història de la Humanitat»

El vicepresident de la Generalitat en funcions de president, Pere Aragonès, ha declinat assistir als actes de celebració de la Festa Nacional del 12 d'octubre d'aquest dilluns perquè «tradicionalment aquest és un acte al qual es convida al president de la Generalitat i Catalunya no té president».

«S'ha inhabilitat al president de la Generalitat per expressar la seva opinió, fent ús d'un dret universal com és la llibertat d'expressió», assegura Aragonès en una carta remesa al Ministeri de Defensa a la qual ha tingut accés Europa Press.

En la missiva, defensa la legitimitat del projecte independentista i acusa l'Estat de donar com a resposta «un setge judicial, un perjudici econòmic i violència policial», i assegura que no deixaran de reivindicar la llibertat dels dirigents polítics empresonats per l'1-O.

«No deixarem mai de treballar per la república catalana», exposa el vicepresident, que assegura que hi ha un consens majoritari a Catalunya per a buscar una sortida acordada al conflicte polític.

Aragonès ha mostrat tot el seu respecte cap a aquelles persones que celebren la festa del 12 d'octubre, però es veu en la «necessitat de no oblidar que aquesta data significa l'inici d'un dels pitjors genocidis de la història de la Humanitat i el començament d'una etapa fosca d'imperialisme i colonialisme».

«No tenim rei perquè ens el vam treure de sobre»

L'endemà de la visita de Felip VI a Barcelona, Aragonès es va mostrar força crític amb el monarca espanyol tot assenyalant que «tenim molt clar que no només no tenim rei, perquè ens el vam treure de sobre l'1 i el 3 octubre, sinó que volem ser amos del nostre propi destí».

En aquest sentit, va recordar l'aparició del monarca a la televisió el 3 d'octubre del 2017, quan «va deixar molt clar que ens volia seguir tenint com a súbdits» i «per donar el segell reial a l''a por ellos' que s’havia convertit en porres i atacs a la gent de les escoles».  Unes declaracions que va fer el dissabte a Vilanova i la Geltrú durant la presentació del llibre 'Tornarem a vèncer'.