Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un carrer ple de gent amb mascareta

El perfil de la gent que es pot reinfectar d'Òmicron: no totes les persones

L'alta capacitat de transmissió de la variant està disparant els contagis

La sisena onada del coronavirus s'està caracteritzant per una explosió de contagis mai vista des de l'esclat de la pandèmia.

Gairebé cada dia s'estan batent rècords a tot el món. Les xifres de casos actius en els pitjors moments de la crisi sanitària. Una situació que s'explica per l'alta capacitat diagnòstica que tenim, però també per l'elevada contagiositat de la variant Òmicron.

A hores d'ara, els experts ja són completament conscients que la nova variant predominant és, com a mínim, dues vegades més infecciosa que la seva predecessora.

Dona tossint al carrer.
Els vacunats, un dels principals 'atacats' per Ómicron. | Canva
 

Si bé és cert que la variant Delta té una gran capacitat per afectar els pulmons i causar quadres mèdics greus, Òmicron s'expandeix amb més facilitat entre la població. No només entre les persones que tenen la vacuna, també entre les persones que ja van passar el virus, ja que multiplica el risc de reinfecció.

Òmicron presenta més capacitat de reinfecció i de contagi entre vacunats

La comunitat científica va advertir des del principi que l'arribada de la vacuna no seria suficient per frenar l'expansió del virus.

L'advertiment era clar. La vacuna serveix per evitar quadres greus de la malaltia i minimitzar al màxim la taxa de mortalitat, però en cap cas no evita el contagi. Encara que sí que redueix el risc de reinfecció.

En cas contrari, sense les vacunes, estaríem parlant de xifres molt més grans. No podem oblidar que diversos estudis han conclòs que el risc de reinfecció amb la variant Òmicron és cinc vegades més gran que amb Delta.

Una dona rebent la vacuna contra el coronavirus
Estar vacunat no evita el contagi, però sí que minimitza el risc de patir un quadre mèdic greu. | GTRES
 

D'aquesta manera, el problema ha sorgit amb la mutació del virus a una variant molt més contagiosa, fet que ha provocat que augmenti dràsticament el nombre de contagiats. Tant de persones vacunades com de persones que tenien immunitat natural després de patir el virus.

Tot i que, en general, tots els casos presenten símptomes més lleus i similars als d'un refredat fort.

El perfil de persones que tenen més risc de reinfectar-se de coronavirus

En els darrers 15 dies s'han registrat més de 28.000 reinfeccions a Catalunya. Una xifra que suposa el 55% de les que hi ha hagut durant tota la pandèmia.

Tot i això, el risc de reinfectar-se no és igual per a tothom. Segons les dades sanitàries aportades per Salut Pública de Catalunya, els menors de 50 anys tenen més probabilitat a reinfectar-se. O, almenys, són el grup que més percentatge de reinfeccions està registrant.

Un sanitari fent un test d'antígens a una dona
Les persones menors de 50 anys tenen més risc de reinfecció. | GTRES
 

Concretament, les dades assenyalen que el 2% dels positius des del començament de la pandèmia eren reinfeccions. Una xifra que s'ha disparat amb òmicron fins al 5% entre els afectats de més de 50 anys i fins al 8% entre els menors de 50.

Tot i que pot semblar estrany, les dades es poden explicar per diverses raons. Primer, a causa de la dosi de reforç que ja s'han posat la majoria de persones amb més de 50 anys. I, segon, per l'exposició més gran al virus dels grups d'edat més joves, que tenen una activitat social i laboral més intensa.

Per si no n'hi hagués prou, les persones que ja es van contagiar d'Òmicron tenen una probabilitat més gran de reinfectar-se, ja que la immunitat natural generada per aquesta variant és molt menor.

Segons un estudi de l'Imperial College de Londres aquesta capacitat de protecció natural és de només un 19% amb òmicron, mentre que amb Delta arribava al 85% durant els sis mesos posteriors al contagi.