Dona tossint al carrer.

El que cobraràs de la teva feina si estàs de baixa per coronavirus

La sisena onada del Covid-19 cada cop és més preocupant

La pandèmia ocasionada pel coronavirus travessa un moment realment crític per l'arribada de la variant Òmicron. La sisena onada del Covid-19 ha aconseguit un nombre de contagis inesperat i cada vegada hi ha més persones que no poden anar a la feina. Les plantilles de moltes empreses s'han vist afectades per aquesta causa i hi ha desenes de preguntes que continuen a l'aire.

Els experts exigeixen que totes les persones que donin positiu per Covid-19 estiguin aïllades fins que els responsables sanitaris aconsellin el contrari. Segons dades oficials, la sisena onada ha multiplicat per tretze el nombre d'empleats que no poden anar al lloc de treball. Moltes empreses han entrat en caos perquè no tenen recursos per cobrir tantes baixes.

La variant Òmicron va arribar a finals del mes de novembre i les autoritats van alertar que calia extremar les precaucions. El nombre de contagis està creixent a un ritme frenètic i conseqüentment cada cop hi ha més gent que ha d'estar confinada. Segons informa el diari La Razón, al desembre es van certificar 566.175 baixes laborals per Covid-19.

Part de la societat s'havia relaxat perquè la pandèmia semblava estar sota control, però aquell moment no va ser més que un breu miratge. Les dades parlen per si soles: a l'octubre es van registrar 29.054 baixes per coronavirus i al mes següent 29.054. Aquesta informació és prou alarmant per extremar les mesures de precaució abans que sigui massa tard.

Tots els que facin quarantena poden demanar una baixa laboral

La sisena onada de la Covid-19 ha desfermat una tempesta de preguntes i gran part de la societat està força perduda. Segons els requisits oficials, tothom que hagi de fer quarantena té la possibilitat de demanar una baixa laboral. És a dir, les persones que hagin donat positiu o que hagin estat en contacte amb un contagiat s'han d'absentar del lloc de treball.

Pla detall d'una de les infermeres de Freecov fent un test d'antígens
Els experts recomanen fer proves sempre que apareguin símptomes preocupants | ACN
 

Hi ha la possibilitat que una persona hagi estat en contacte amb un positiu i tingui posada les vacunes pertinents. En aquest cas no caldria fer quarantena, encara que també tindrien dret a demanar la baixa laboral en certes circumstàncies. Els experts exigeixen que aïllar-se i realitzar-se una prova PCR quan apareixi qualsevol mena de símptoma.

En cas que el treballador decideixi sol·licitar la baixa laboral, sigui per contagi o per contacte estret, rebrà una prestació del 75% de la base reguladora. Aquesta paga comença a comptar des del primer dia que es produeix la baixa. Segons les dades oficials, l'empresa no està obligada a completar el sou mensual al 100%, tot i que sol ser força freqüent.