L'arbre de Nadal gegant de la plaça Nova del Vendrell.

Perilla Nadal a Catalunya: la vaga indefinida que ho pot tornar a parar tot

Una possible vaga ens deixaria de nou en una situació molt preocupant

Una possible vaga podria arruïnar Nadal als catalans. A més del dany econòmic que això implica, també caldrà sumar-hi el desproveïment en aquestes dates tan assenyalades: es tracta de l'època de l'any en què es consumeix més.

Els transportistes tornen a la càrrega i amenacen de paralitzar-ho tot de nou. Segons expliquen a La Vanguardia, a partir del pròxim dilluns 14 de novembre han convocat una nova aturada indefinida a tot el territori. Denuncien l'incompliment per part dels clients de la llei que prohibeix que treballin a pèrdues.

Els transportistes disposats a paralitzar-ho tot

Es podria repetir una escena molt similar a la que ja vam viure el darrer març. En aquell moment, l'escassetat d'alguns articles es va veure a les prestatgeries de supermercats i negocis. La protesta està convocada per la Plataforma en Defensa del Transport, una agrupació de petites empreses i autònoms.

Assenyalen que l'atur va obtenir el 86 % dels vots a favor en les assemblees provincials. En vista del que pot passar, el Govern ja hi ha intervingut. La ministra de Transports, Raquel Sánchez, va afirmar que posaran en marxa un pla d'inspecció durant les pròximes setmanes.

Aquesta agrupació de transportistes va dur a terme durant les darreres setmanes diferents reunions entre els diferents delegats. Van analitzar la situació actual del sector i van valorar les mesures plantejades per l'Executiu en els darrers mesos. Entre elles hi havia la llei que evitava que treballessin a pèrdues o una bateria d'ajudes que arriben als 450 milions.

Tant el 2021 com l'abril d'aquest any ja s'havien aprovat una sèrie de propostes i entre elles hi ha: el descompte de 20 cèntims, la prohibició que els conductors facin la càrrega i la descàrrega o el reforç de la inspecció.

Foto d'un camió en un túnel
Els transportistes exigeixen millores per desconvocar la vaga. | GETTY IMAGES

Incompliment de les mesures pactades

Tot i que es van fer una sèrie de passos que consideraven positius llavors, ara denuncien de nou l'incompliment de les mesures. Sobretot, responsabilitzen els carregadors, que són els clients dels transportistes. També ataquen el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. Els acusen de desautoritzar la Guàrdia Civil a controlar aquests incompliments.

Amenaça per Nadal

L'organització de transportistes que convoca la vaga està composta majoritàriament per autònoms i petites companyies. Al març van decidir fer una aturada que es va prolongar durant vint dies. Allò va provocar problemes a les cadenes de subministrament que van afectar tothom.

Al Govern hi ha certa preocupació per les dates escollides. En qüestió d'unes setmanes començaran les campanyes de Nadal. Si s'allargà en el temps, podria afectar la distribució de joguines, regals i productes d'alimentació.

Raquel Sánchez apel·lava a la responsabilitat d'aquesta agrupació perquè no fessin més vagues. Estan molt atents a qualsevol decisió que prenguin, encara que admetia que l'Executiu havia complert «tots els acords» amb ells.

Insisteix que continuaran treballant per tirar endavant les mesures aprovades al seu dia. El decret del transport que es va aprovar garantia que no es podria treballar a pèrdues. En cas que detectin aquest tipus de situacions, hi ha un mètode de denúncies. Explica que resulta «imprescindible que es denunciï» perquè Inspecció pugui fer la seva feina i «imposar sancions». «En alguns casos arriben a assolir els 4.000 €», va afegir la ministra de Transports.

Va recordar que el departament prepara un pla d'inspecció per reforçar els mecanismes de control. Està previst que es presenti al llarg de les pròximes setmanes i insisteixen que ells ja no poden fer més pel sector.