Imatge de l'incendi que crema a la vora del riu Ebre a la Pobla de Massaluca.

Perillós incendi forestal a Catalunya: Gran desplegament dels Bombers

A les dues del migdia s'ha declarat un incendi a la Pobla de Massaluca (Terra Alta), a la vora del riu Matarranya | Hi crema vegetació forestal i evoluciona cap al sud-oest, per la qual cosa els Bombers hi dediquen més dotacions terrestres i aèries

ACTUALITZACIÓ 08.17 hores |  Arriben bones notícies des de la Pobla de Massaluca. Els Bombers de la Generalitat han donat per controlat el foc que afectava la Terra Alta. Durant el matí es mantindrà un dispositiu amb 11 camions, 6 vehicles lleugers i una unitat sanitaritzada.

També hi haurà disponible a lloc un helicòpter i 2 AVA per si calgués la seva actuació urgent.

ACTUALITZACIÓ 07.27 hores | Els Bombers de la Generalitat han treballat durant tota la nit en l'incendi de la Pobla de Massaluca. El perímetre es manté estable i s'ha repassat la zona de la cua i el cap. Amb la càmera tèrmica han revisat el flanc esquerre, una zona que preocupava.

ACTUALITZACIÓ 21.55 hores | Els Bombers de la Generalitat ja han donat per estabilitzat  l'incendi de la Pobla de Massaluca. El foc ha quedat estabilitzat a dos quarts de deu de la nit després de cremar una superfície de 75 hectàrees. Els Bombers hi seguiran treballant durant la nit amb 100 efectius de la Generalitat i 18 més de l'Aragó, i esperen poder donar l'incendi per controlat aquest mateix divendres.

L'objectiu dels bombers durant la nit és mantenir estable el flanc esquerre, que es podria obrir si bufa el vent, i refredar el flanc dret. Tot plegat pensant per aconseguir alliberar recursos el més aviat possible.

ACTUALITZACIÓ 21.00 hores | Segons l'últim balanç oficial, el foc que s'ha iniciat avui a la Pobla de Massaluca (Terra Alta) ja ha cremat una superfície de 75 hectàrees d’un potencial 1.200. D'aquestes, 450 estan a Catalunya.

Amb tot, els Bombers de la Generalitat confien poder controlar el perímetre en les pròximes hores. De fet, intentaran estabilitzar-lo abans d’aquesta nit.

ACTUALITZACIÓ 20.00 hores | Els Agents Rurals han anunciat, a través de Twitter, que la superfície provisional de l'incendi de la Pobla de Massaluca és de 58,89 hectàrees.ACTUALITZACIÓ 18.45 hores | Antoni Ferré, alcalde de la Pobla de Massaluca, confia que l'incendi pugui ser perimetrat. Les flames ja han afectat 40 hectàrees, i tal com ha explicat Farré, hi ha dos factors que juguen a favor de les tasques d'extinció dels Bombers: la proximitat del riu i que el foc està cremant a contravent.

Així i tot, cal destacar que la sequera és extrema —no plou des de la primavera— i, a més, al municipi s'ha donat la regla del 30 «més de 30 graus de temperatura, una velocitat de més de 30 quilòmetres per hora del vent i una humitat de menys del 30%». 

ACTUALITZACIÓ 18.15 hores | El foc que crema des d'aquest dijous a la tarda a la Pobla de Massaluca ja ha calcinat unes 41 hectàrees de massa forestal. Les flames han entrat dins de l'espai natural protegit dels Tossals d'Almatret i Riba-Roja.

Les condicions meteorològiques adverses són les que més preocupen els efectius d'emergències que treballen a la zona, ja que en les pròximes hores hi ha previsió d'una tempesta seca a la zona, amb llamps. Ho ha explicat el portaveu dels Bombers, Carles Savall, a Catalunya Ràdio.

ACTUALITZACIÓ: 17.00 hores  |  L'incendi ja ha cremat 33 hectàrees deterreny, gairebé tot forestal i pertanyent l'espai natural protegit dels Tossals d'Almatret i Riba-Roja,  una zona temuda pels Bombers. El cos ha ssegurat que destina tots els recursos possibles a l'extinció de l'incendi, un total de 43 dotacions, onze d'elles aèries. De fet, s'ha demanat ajuda als hidroavions de l'Exèrcit de l'Aire i als Bombers de l'Aragó. A les cinc de la tarda, l'incendi continua actiu i obrint-se.


NOTÍCIA ORIGINAL: 

Una hora després del foc de vegetació agrícola que s'ha encès a Santa Maria de Miralles, a l'Anoia, vora les dues del migdia s'ha declarat un incendi de vegetació a la Pobla de Massaluca, a la comarca de la Terra Alta. Els Bombers de la Generalitat han informat que el foc ha començat a la banda esquerra d'aquesta carretera, concretament al punt quilomètric 17,9, a prop d'una estació ferroviària i a la vora del riu Matarranya,  que a uns pocs metres troba l'aiguabarreig amb l'Ebre.

Ja s'han cremat 33 hectàrees  de terreny forestal. El foc evoluciona  en direcció sud-oest. Tal com ha explicat el cos dels Bombers a través de Twitter, els esforços ara mateix se centren a intentar que l'incendi no salti el Matarranya i l'Ebre. A més, s'està intentant establir l'eix de confinament del foc al llarg de la carretera T-7231.

Hi treballen un total de quaranta dotacions dels Bombers, dos hidroavions dels FOCA de l'Exèrcit de l'Aire amb base a Saragossa. Els Bombers també han demanat ajuda als Bombers de l'Aragó. Els Agents Rurals ja investiguen les causes de l'incendi.

Els Bombers destinen tots els efectius possibles a l'extinció del foc

Els Bombers asseguren a la piulada de Twitter que estan destinant tots els recursos possibles a l'extinció del l'incendi. De fet, inicialment  s'han activat divuit dotacions terrestres i cinc de terrestres, però davant l'avenç del foc han ampliat el dispositiu a vint-i-sis dotacions, set mitjans aeris i dinou de terrestres. Actualment ja són quaranta les dotacions, a l'espera que s'activin les sol·licitades.

Els Mossos d'Esquadra  han informat que treballen amb la resta de cossos de seguretat i emergències a l'incendi de la Pobla de Massaluca. Han tallat els accessos a la zona i han evacuat el càmping  Port Massaluca. A més, a petició dels Bombers, ADIF ha tallat la tensió de la línia ferroviària que passa per la zona.

El risc d'incendi més elevat dels últims divuit anys

Aquest dijous s'han declarat ja altres incendis de matolls i vegetació agrícola a Santa Maria de Miralles i a Vimbodí i Poblet.  Amb l'onada de calor d'aquests dies, ens trobem davant el risc d'incendi més elevat dels últims divuit anys, tal com va afirmar aquesta setmana la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà. Es tem que la simultaneïtat de diversos focs posaria contra les cordes els Bombers i els cossos auxiliars d'extinció. 

«Si un incendi crema, el podem apagar i fer-hi front. Si són molts, serà molt difícil», va avisar Jordà. A més, el bosc està ple de combustible i en regressió i estrés per l'acció del clima. Amb tot, l'incendi s'ha produït en una de les zones, la de l'entrada del riu Ebre a territori català, que tenen el nivell més elevat de perill d'incendi.