Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla d'un home fumant.

Els 7 perillosos trets de personalitat dels psicòpates

Conèixer els trets típics dels psicòpates t'ajudarà a detectar-los

Existeix una àmplia gamma d'individus amb trets de personalitat molt diversos. Encara que la gran majoria creixen en ambients en els quals s'afavoreix una correcta socialització i es transmeten una sèrie de valors que promouen una vida adaptada a les normes de la comunitat, la veritat és que una part d'aquests subjectes tenen moltes dificultats per a adaptar-se i interioritzar aquestes regles de conducta.


Trets de personalitat no psicopàtica

Als individus amb unes certes característiques de personalitat psicopàtica els falta ser conscients de les seves responsabilitats i no solen definir-se per la seva tendència al respecte per les lleis, ni per una especial capacitat per a relacionar-se o interactuar amb els altres.


Els següents tres indicadors són els que permeten determinar que hi ha un grau d'integració pel que fa a les lleis universals que regeixen qualsevol societat més o menys civilitzada:

Foto d'una persona en una sessió de teràpia.
Hi ha tres indicadors que et permeten saber si tens trets psicopàtics. | Canva


1. Prosocialització

El respecte per la vida dels altres, o dit d'una altra manera, la promoció dels beneficis de l'ajuda, solidaritat i cooperació cap al proïsme gràcies als vincles que anem desenvolupant a mesura que socialitzem. Antònim d''antisocial'.


Per il·lustrar-ho d'alguna forma: un conductor que circuli per l'autopista i vulgui arribar aviat al seu destí s'ho pensarà dues vegades abans de cometre una imprudència al volant que pugui posar en perill la vida dels altres.


2. Evitació de la conducta delictiva

La simple amenaça o perspectiva de rebre un càstig per haver comès un delicte constitueix un estímul prou poderós per a rebutjar aquesta idea.


El conductor de l'exemple anterior intentarà no trepitjar massa l'accelerador pel risc de rebre una multa per excés de velocitat.


3. Admissió de responsabilitats

En general, qualsevol persona té tendència, no només a fugir de la possibilitat de delinquir, sinó a acceptar uns certs valors que fomenten l'esforç i el treball dur com a mètodes per a aconseguir els objectius vitals de cadascun.

Foto d'un home abatut en una sessió de teràpia.
Les persones amb trets psicopàtics no admeten la seva responsabilitat. | Canva


S'assumeix, llavors, que el protagonista abans esmentat ha obtingut el seu automòbil de manera legal i que els mitjans econòmics que li han permès adquirir-lo han estat a través de qualsevol activitat lícita.

Lamentablement, com s'ha comentat amb anterioritat, no tots els éssers humans segueixen aquest patró de conducta, sinó que alguns es desvien i decideixen anar pel seu compte, com se sol dir, i poden arribar a traspassar la frontera del delicte.


Trets de personalitat dels psicòpates

Acabem de veure de quines maneres diferents podem ajustar el nostre comportament per a viure el dia a dia sense importunar als altres ni complicar-nos l'existència.


No obstant això, no tothom accedeix sense concessions, ja que hi ha ocasions en les quals passa tot el contrari i la persona opta per la irresponsabilitat i la impulsivitat.


D'aquest llistat es poden extreure diverses combinacions en les quals uns certs trets ressaltarien per sobre dels altres en funció del subjecte. Aquest desajustament en la conducta es deu a uns atributs de personalitat que impedeixen el seu funcionament. Hem sintetitzat els més rellevants i que solen manifestar-se amb més freqüència:


1. Impulsivitat

Es refereix a la reflexió prèvia a consumar un acte, el «pensar abans de fer alguna cosa». La cerca d'un plaer immediat o d'allò que es desitja és el que els mou, arribant a actuar de manera que pot posar en risc a un mateix o a qui es troba en el seu camp d'actuació.

Foto d'una persona patint un atac d'ansietat.
Un dels trets de personalitat psicopàtica és la impulsivitat. | Canva


2. Falta de remordiment o culpa

O dit d'una altra manera, l'emoció després de fer alguna cosa. És un dels grans absents en la personalitat del psicòpata i és fàcilment detectable quan s'analitza la seva manera d'interactuar amb l'entorn.


3. El sentit del 'jo'

La superioritat com a manera de situar-se respecte als altres i un sentiment de vàlua exacerbat, sumat a un menyspreu pel benestar aliè. Per aquesta particularitat en la seva manera de ser, molts van veure truncats els seus plans després de no prendre suficients precaucions i haver abaixat la guàrdia per a no ser capturats.


4. Falta d'empatia

Molt relacionat amb els punts anteriors. És una incapacitat a l'hora de processar i comprendre els sentiments, circumstàncies o motivacions de les persones.


5. Manipulació

Fer servir l'engany o qualsevol estratègia qüestionable per a obtenir un benefici propi, sense importar els mitjans o sobre qui hagi de passar per fer-ho. Simplement, només importa l'objectiu final.


6. No s'accepten les pròpies responsabilitats

Abans vèiem que assumir les responsabilitats constituïa un dels principis que asseguren la convivència. En l'extrem oposat es troben aquells que eludeixen les conseqüències dels seus actes com a mecanisme de defensa.

Molts delinqüents, com per exemple els violadors, fan servir aquest recurs per a traslladar la culpa al seu/seves víctima/es, al·legant que els van incitar a cometre el delicte.


En termes més generals, l'argument d'alguns delinqüents d'origen marginal amb una llarga trajectòria delictiva es basa a culpabilitzar 'la societat' per haver-los donat l'esquena o per no haver-los sabut integrar.

Foto d'una persona donant suport a una altra.
La falta d'empatia és molt típica en persones amb trets de personalitat psicòpata. | Canva


7. Superficialitat i encant

Per a emmascarar tota aquesta falta de caràcters que permetrien fàcilment delatar-los, fan servir diverses estratègies per a amagar-ho tot. Amb bones maneres i un excés d'amabilitat es guanyen la confiança dels seus interlocutors.


Què podem esperar de tot això?

Malgrat com és d'alarmant pensar que hi pot haver entre nosaltres algunes persones amb les qualitats esmentades, la pretensió d'això no és cap altra que la d'informar i il·lustrar.

Si bé estem d'acord que el món en què vivim no sempre ens té reservades alegries i recompenses, les probabilitats de trobar-nos amb algú així, tot i que mai es redueixen a zero, són més aviat escasses.


En tot cas, es necessiten unes certes habilitats de detecció d'aquestes personalitats si hem de conviure amb ells en el nostre dia a dia.