Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Un home amb expressió de sorpresa assenyala cap a un ordinador portàtil en una taula.

El permís amb què pots faltar a la feina i que segur que no coneixies

Aquest és el benefici desconegut que permet als treballadors millorar el seu futur professional sense perdre salari

A l'atrafegat món laboral, on cada dia sembla una marató sense fi, hi ha un petit oasi de tranquil·litat i desenvolupament personal que molts treballadors desconeixen: el permís de formació.

Aquest permís, emparat per la legislació laboral espanyola, permet als empleats continuar amb el desenvolupament professional sense perdre salari.

En primer pla una persona alegre, amb els braços aixecats, ia l'esquerra una mà subjecta un feix de bitllets, mentre que al fons hi ha treballadors en una oficina
Si encara no havies sentit a parlar d'aquest permís, estàs de sort | Getty Images, Vkstudio

Què és el permís de formació?

El permís de formació és un dret recollit a l'article 23.3 de l'Estatut dels Treballadors. Aquest article estableix que els treballadors tenen dret a 20 hores anuals per dur a terme activitats de formació, les quals són acumulables fins a cinc anys, sumant un màxim de 100 hores. Això vol dir que si un any no utilitzes les teves hores, no les perds, pots sumar-les a les del següent any.

La formació ha d'estar vinculada a l'activitat de l'empresa, però no necessàriament al vostre lloc específic o grup professional. És a dir, pots optar per formar-te en una àrea diferent dins de l'empresa. L'única condició és que has de tenir almenys un any d'antiguitat a l'empresa per sol·licitar aquest permís.

Com funciona el permís de formació

Per fer servir aquest permís, has d'acordar amb la teva empresa com i quan realitzaràs les hores de formació. No pots decidir simplement un dia i absentar-te; hi ha d'haver un acord previ.

Dues persones donant-se la mà i en primer pla una imatge de diversos bitllets apilats
No perdis aquesta oportunitat: el permís que millora la teva feina | Getty Images, 89Stocker

A més, aquest permís és retribuït, cosa que significa que l'empresa et paga aquestes hores de formació. Això no obstant, no es pot utilitzar aquest permís per a formació que l'empresa estigui obligada a proporcionar-te per llei.

És important destacar que aquest permís no només fomenta el desenvolupament professional del treballador, sinó també la millora contínua de l'empresa, en comptar amb empleats més capacitats i actualitzats en els seus coneixements.

Avantatges del permís de formació

Per als treballadors, aquest permís permet un desenvolupament professional continu, així com mantenir-se actualitzat al camp o explorar noves àrees d'interès dins de l'empresa.

Una persona utilitzant un ordinador portàtil i una imatge superposada d'una mà sostenint diversos bitllets d'euro
Tot el que necessites saber sobre el permís de formació que pots demanar | Getty Images, 89Stocker

A més, incrementa les competències, cosa que es pot traduir en millors oportunitats de promoció o canvis dins de l'organització. Un treballador més format i capacitat és un actiu valuós per a l'empresa, cosa que pot incrementar la seva estabilitat laboral.

En el cas de les empreses, no hi ha dubte que la formació continuada fomenta la innovació i l'adopció de noves tecnologies i metodologies. Invertir en la formació dels empleats pot millorar la motivació i el compromís de l'equip.

A diferència d'altres permisos laborals, com ara els permisos per malaltia o maternitat, que se centren en necessitats personals o familiars, el permís de formació està dissenyat específicament per al creixement professional.

Mentre que els primers busquen protegir el treballador en situacions particulars, el permís de formació aposta pel desenvolupament a llarg termini tant de l'empleat com de l'empresa.