Peus d'un nadó

Els permisos de paternitat i maternitat a Espanya, a punt de canviar

El permís de paternitat podria ampliar-se fins als sis mesos, juntament amb una nova prestació per a la criança

El Govern Espanyol negocia l'ampliació del permís de paternitat i maternitat fins als sis mesos. És la proposta impulsada pel ministeri de Drets Socials. Els permisos per a pares i mares són actualment de 16 setmanes.

La intenció del departament que dirigeix Ione Belarra, juntament amb el ministeri d'Igualtat, és ampliar els permisos per a pares i mares fins als sis mesos. A més, volen estendre l'educació infantil de 0 a 3 anys a la xarxa pública d'escoles infantils.

? ÉS GRATIS: Encara no ens segueixes a l'INSTAGRAM del Catalunya Diari? Clica aquí, t'hi esperem.

Així ho ha anunciat la ministra durant una Jornada sobre la llei de Diversitat Familiar i Suport a les Famílies. El nostre és el segon país europeu amb un índex de natalitat més baix. El govern se sent en deute amb les famílies de nadons acabats de néixer, i ha fet un pas endavant.

Es tracta d'un compromís «amb aquestes famílies i els seus problemes de conciliació en els primers anys de vida». Per exemple, hi ha la dificultat de dur a terme la lactància materna i compaginar-ho amb la incorporació a la feina.

El govern pretén impulsar aquesta mesura, que està sent demandada des d'altres sectors de la societat. Sense anar més lluny, Ciutadans va proposar augmentar els permisos de paternitat i maternitat fins a les 24 setmanes.

El pla del partit que dirigeix Inés Arrimadas contempla l'ampliació progressiva dels permisos fins a 2024. A més, proposen la bonificació del 100% de les quotes de la Seguretat Social dels treballadors.

Una prestació per criança

El departament que dirigeix Ione Belarra, de Unides Podem, parteix de les «dificultats» que implica el sistema actual per tenir cura dels nadons. «Els permisos actuals poden fins i tot perjudicar la salut dels nens perquè impossibiliten mantenir la lactància», assegura.

Segons ha avançat la ministra, la seva intenció és posar en marxa una prestació per criança i reconèixer a les famílies monoparentals en la llei de diversitat familiar. Això vol dir que les mares solteres amb dos fills seran considerades família nombrosa.

La nova prestació permetrà a les famílies «criar els seus fills amb dignitat i garantir unes millors condicions de vida». Ha avançat que aquest ajut serà «universal» per «ajudar a tallar els alts índexs de pobresa infantil al nostre país».

A diferència de les prestacions existents, volen que aquesta no depengui de la cotització de la Seguretat Social: «Ha de ser compatible amb altres prestacions». L'objectiu és solucionar el problema de la baixa natalitat a Espanya per problemes econòmics.

«Moltes famílies a Espanya, i especialment les dones, no tenen més fills per problemes econòmics, o perquè no tenen una casa adequada o una feina estable», denuncia la ministra. La nova llei pretén «protegir les condicions materials de les famílies».

Sha mostrat confiada que animarà a les famílies a tenir fills perquè facilitarà la criança. També recorda que «en els països del nostre entorn estan avançant en millorar les prestacions de suport a les famílies». Amb la nova llei, Espanya vol posar-se al seu nivell.

Permís de paternitat el 2021

Des de l'1 de gener de 2021, els pares i mares gaudeixen a Espanya de les mateixes setmanes de baixa pel naixement dels seus fills. Així ho va aprovar el govern de Pedro Sánchez mitjançant un Reial decret llei de mesures urgents. És un pas més en la igualtat entre homes i dones.

El permís de paternitat es va ampliar de cinc setmanes a vuit. Els pares i les mares tenen, de forma ininterrompuda després del part, sis setmanes de descans a jornada completa.

Els pares amb fills amb discapacitat poden ampliar el permís una setmana més. Per cada fill s'allarga una setmana més. I es contempla l'ampliació fins a 13 setmanes per parts prematurs o per hospitalització.

En els permisos de paternitat es cobra el 100% de la prestació per incapacitat temporal derivada de contingències comunes. Les despeses són assumides per la Seguretat Social. En 2021, aquest ajut s'ha elevat als 2.800 milions d'euros.