Primer pla de les mans d'una infermera vacunant un home gran

Les persones que rebran la tercera dosi de la vacuna a Espanya

L'Agència Europea de Medicaments autoritza la tercera dosi de la vacuna i d'aquí a poc milers d'espanyols se la podran posar

Es dona per acabat el debat sobre la tercera dosi de la vacuna. L'Agència Europea de Medicaments ha autoritzat l'administració d'una dosi de reforç per a un grup determinat de persones.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ja va avançar la necessitat d'una tercera punxada per a pal·liar els efectes de les noves variants del coronavirus. El tema es va allargar durant setmanes, i ara l'EMA ha donat llum verda.

Serà la setmana que ve quan la Comissió de Salut Pública i el Consell Interterritorial arribin definitivament a un acord. De moment, es descarta que aquesta tercera dosi vagi dirigida a tota la població i se n'ha reduït la inoculació a un col·lectiu determinat.

Les persones que rebran la tercera dosi

La variant delta va posar en escac la immunitat de grup. Els experts van afirmar que es requeriria més del 70% de la població vacunada i que l'efectivitat de la vacuna ja no era tan alta.

Com a conseqüència d'això, es va arribar a la conclusió que s'hauria d'aplicar una dosi de reforç. «L'EMA i la Ponència de Vacunes coincideixen que cal començar a administrar dosis addicionals», explicava la ministra.

Darias ja va posar sobre la taula qui serien els primers a beneficiar-se d'aquesta tercera dosi. Ponència. «Aquelles persones que tinguin alguna categoria d'immunodepressió i no arribin a la resposta immunològica esperada», va dir en roda de premsa.

Una premissa que també comparteix l'Agència Europea de Medicaments, que descarta que la població general rebi la dosi addicional. Per tant, queda establert que els «grans immunodeprimits» rebran una tercera injecció.

Què s'entén per immunodeprimits?

Només queda que el Consell de Salut Pública i el Consell Interterritorial donin llum verda, cosa que s'espera per a la setmana que ve. Un cop assolit l'acord, s'iniciarà un nou pla de vacunació per a les persones que compleixin els requisits.

Parlem de persones que tenen un sistema immunològic feble i que no obtenen un nivell adequat de defenses amb només dues dosis. Segons fonts de la Ponència de Vacunes, «no es diferenciarà gaire del grup 7 de l'estratègia de vacunació». Recordem que aquest grup incloïa persones d'alt risc.

Així doncs, rebran una tercera dosi:

  • Els trasplantats d'òrgan sòlid com ronyó, fetge, cor, etc.
  • Els trasplantats de medul·la òssia
  • Persones que estan rebent medicació «molt, molt immunosupressora»
  • Pacients en tractament prolongat i dosis molt altes de corticoides
  • Pacients en tractament de quimioteràpia oncològica
  • Malalts de VIH

A Espanya s'estima que més de 150.000 persones es troben dins d'aquest grup d'immunodeprimits. De moment, aquests serien els primers a beneficiar-se d'una tercera dosi, tot i que no es descarta ampliar més el col·lectiu.

La data en què es començarà a administrar la tercera dosi

A l'espera del que es decideixi la setmana que ve, es preveu que d'aquí a poc comenci aquesta nova campanya de vacunació. «Podria ser a mitjans de setembre», asseguren els experts.

«És poc probable que es demori fins a final de mes», afegeixen tenint en compte l'aprovació de l'EMA. Han estat mesos valorant la informació aportada per altres països que sí que han injectat aquesta tercera dosi, i la decisió és irrevocable.

Tota la documentació tècnica està a punt i només queda que els polítics arribin a un acord per al tret de sortida. Ara seran les comunitats autònomes les encarregades d'establir els terminis i les llistes per a començar la campanya.

Espanya seguirà l'exemple dels Estats Units, que ja va autoritzar la injecció d'aquesta tercera dosi de la vacuna després de 28 dies d'haver rebut la segona. Encara que en un primer moment està destinada als «grans immunodeprimits», també es recomana per a un altre grup.

Concretament per a gent gran que viu en entorns tancats, com les residències. En aquest cas, es tracta d'una «mesura de precaució» per a vetllar per la salut dels més febles.