Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Una platja de Bali plena de brossa i contaminació

La pesca de Barcelona es veu cada vegada més afectada per la brossa

Només el 21% del que es captura en menys de tres milles de la costa és producte que es pot arribar a vendre

brossa mar
El 37.5% del que pesquen a les costes de Barcelona és brossa | Twitter (@MarcLinaresG)

 

L'activitat de pesca que es duu a terme a la costa de Barcelona s'està tornant cada vegada més complicada, i tot a causa dels problemes que està portant la gran quantitat de brossa que s'hi acumula. Segons un estudi de l'Institut de Ciències del Mar (ICM),  el 37.5% del que els pescadors arriben a recollir en tres milles davant la costa barcelonina és brossa.

Aquestes dades han tret a la llum el fet que els pescadors de la zona metropolitana poden treure molt menys benefici que els de les zones rurals. Mentre que un pescador a Barcelona  només recull un  21,2% com a producte apte per a la comercialització  quan llença les seves xarxes al mar, un altre company que realitza la seva tasca en una zona rural  augmenta la seva bona pesca fins a un  61,5% de producte comercialitzable.

La resta de productes que no corresponen a brossa ni a peixos comercialitzables són altres elements marins, però que no poden vendre's, és a dir, es descarten. «En les primeres mostres vam començar a notar que en les xarxes entrava molta brossa, així que vam decidir classificar tant el tipus i la quantitat de deixalles que es trobaven  i relacionar-ho amb el total de què entrava dintre de cada captura», explicava Elena Marco-Herrero a 'Crónica Global', una de les investigadores de l'ICM que ha realitzat l'estudi.

Recull d'imatges d'alguns dels objectes trobats al fins marí
Entre les deixalles han pogut trobar des de mobles, plàstics, roba i, fins i tot, joguines | Scientific Reports

 

Estudi a través de les muscleres de Sant Carles de la Ràpita i Vilanova i la Geltrú

Per a dur a terme la investigació, han realitzat una comparació de la quantitat de deixalles que es recollien en cada pesca, però per això han volgut buscar dos casos en els quals s'utilitzés la mateixa tècnica i en les mateixes condicions. Ha estat així com han arribat fins a les muscleres de Sant Carles de la Ràpita i Vilanova i la Geltrú. Els marisquers utilitzen la mateixa tècnica de pesca: un rasclet de cadenes, un procediment que és molt artesanal. A més, tenien un dels casos que es tractava d'una ciutat a prop de l'àrea metropolitana, i una altra de caràcter més rural.

Aquest estudi és el primer que quantifica els residus humans que es troben en marisqueries, les quals oscil·len entre els 30 i 70 metres. Els mateixos investigadors asseguren que és una franja poc estudiada: «Quan es fan estudis sobre la brossa marina, s'utilitzen altres tipus de pesca: d'arrossegament, que treballen en una zona amb major profunditat», assegura Marco-Herrero.

Un altre fet que han observat és que totes les zones que ja s'havien estudiat estan incloses com a llocs d'interès comunitari (LIC) i pertanyen a la Xarxa Natura 2000, la xarxa d'àrees de conservació de la biodiversitat de la Unió Europea.

A Vilanova i la Geltrú calculen que poden arribar a haver-hi gairebé 400 quilograms de brossa per cada quilòmetre quadrat al fons marí   | EFE

 

Gairebé 400kg/km2 al Garraf contra menys de 60kg/km2 al Delta de l'Ebre

A l'àrea de Vilanova i la Geltrú, una zona molt poblada i amb rutes marítimes molt transitades, van poder observar que  la densitat de brossa està entre 198 i 393 quilograms per cada quilòmetre quadrat. En canvi, al Delta de l'Ebre, aquesta xifra disminueix fins a arribar a estar entre els 34 i 56 quilograms per quilòmetre quadrat.

A més, el que van veure molt clar va ser que el residu més comú que es trobava al fons del mar es tractava d'escòria  —residu de carbó cremat que es llençava al mar dels vaixells de vapor—. Tot i això, han trobat deixalles de tots tipus: des de  roba, plàstics, restes de mobles, piles i bateries, fins a joguines.

També et pot interessar...