Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp

La Generalitat actua contra la pesca il·legal i la pesca fantasma al litoral tarragoní

S'han retirat 5.000 metres de xarxa, 700 cadups i un palangre no identificats en diverses actuacions davant les costes del litoral català

Imatge de les xarxes retirades i recollides en el vaixell Lluerna.
Imatge de les xarxes retirades i recollides en el vaixell Lluerna. | Cedida

 

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya  ha iniciat un pla per lluitar contra la pesca il·legal i la pesca fantasma, dos factors que embruten i perjudiquen greument l'ecosistema marí del litoral català.

En el marc d'aquesta lluita,  durant els primers sis mesos d'aquest any 2018,  els inspectors de pesca i afers marítims de la Generalitat han recorregut la costa catalana amb el vaixell Lluerna, equipat amb els mitjans adients per poder llevar i retirar els arts de l'ecosistema marí. En total, han comissat i retirat del mar  gairebé 5.000 metres de xarxa de pesca, més de 700 cadups, un element tradicional de pesca, i un palangre, tots ells no identificats. A les platges del litoral de la província de Tarragona s'han dut a terme les tasques preventives de retirada d'arts de pesca, però no s'han trobat xarxes, únicament capducs.

Així, en poc més d'una setmana, la inspecció en matèria de pesca i afers marítims del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, ha pogut extreure del mar un total de 19 elements  de pesca professional que no estaven identificats —raó per la qual han estat extrets. La retirada d'arts de pesca no identificats no només és útil per combatre la pesca il·legal, sinó que també contribueix a evitar que tals elements puguin acabar abandonats, amb els immensos impactes negatius que això pot causar sobre els ecosistemes i els recursos marins vius.

La pesca fantasma passa desapercebuda

Aquestes actuacions preventives s'emmarquen en la lluita contra l'anomenada «pesca fantasma», un factor que passa desapercebut però que causa la mort de molts peixos sota la superfície del mar. Es tracta de la captura de peixos produïda per arts o aparells de pesca perduts o desatesos que segueixen sent útils i acaben causant la mort dels animals. Per altra banda, per lluitar contra la pesca il·legal, no documentada i no reglamentada, la legislació pesquera obliga a senyalitzar i identificar els arts de pesca professional.