Una persona fa números amb una calculadora

La petició d'un alcalde a tots els espanyols per la factura de la llum

Víctor Manuel López, alcalde de Batres (Madrid), es nega a pagar la factura de l'Ajuntament després de la pujada de la factura de la llum

Víctor Manuel López, alcalde de Batres (Madrid), ha copat molts titulars per la reacció que ha tingut després de l'última pujada del preu de la llum. L'edil ha estat contundent i ha rebutjat pagar les factures a les companyies que subministren llum a aquest ajuntament madrileny.

La decisió del polític de la formació Agrupación de Batres (ADB) seguirà en peu fins que el preu de la llum baixin. I haurà de baixar a valors que permetin que els ciutadans puguin consumir uns mínims sense deixar-se gran part dels seus diners.

L'alcalde de Batres es rebel·la contra la pujada de la llum

López Rodríguez ha anunciat en un comunicat que aquests diners que no pagarà a les companyies elèctriques els destinarà a altres serveis per a afavorir els veïns de Batres. En l'escrit, l'alcalde també ha animat altres companys a que prenguin una sèrie de mesures per a pressionar les elèctriques.

«Insto tots els responsables de les administracions públiques a que prenguin mesures urgents i immediates per a pressionar aquestes empreses i aturar aquesta disbauxa de preus immoral, especulativa i insolidària amb una societat que pateix crisis econòmiques reiterades des de l'any 2007», resa el text.

A més, l'alcalde de Batres ha carregat contra la «inacció del Govern» davant d'aquest problema i les «solucions demagògiques» dels partits de l'oposició.

Al seu torn, Víctor Manuel ha ressenyat que aquesta pujada reflecteix «el poder» de les companyies elèctriques en els governs. Ha recordat el sempre polèmic tema de les portes giratòries d'exfuncionaris en consells d'administració d'aquestes multinacionals.

«Tot va començar després de parlar amb un dels meus veïns»

Doncs bé, 'El Confidencial' ha parlat amb Víctor Manuel, que s'ha mostrat molt clar amb aquest assumpte tan polèmic que ha fet que sigui notícia.

«Tot va començar després de parlar amb un dels meus veïns», explica al seu despatx del consistori madrileny. «Em va dir que no podia pagar la llum, que no podia fer front a la pujada de la tarifa i que havia decidit deixar de pagar el rebut. I em va il·luminar la bombeta».

La reacció de l'alcalde va ser digna d'admirar i aplaudida per molts veïns del municipi. «Li vaig dir que no, que s'estigués quiet. Que, per molt indignat que estigués, si deixava de pagar la llum, l'hi tallarien».

«Li vaig dir que era el municipi, l'administració directament, qui deixaria de pagar la factura. Si un particular deixa de pagar la llum, l'hi tallen. Però si és una administració, no ho poden fer, així que vaig decidir fer un pas endavant», exposa l'alcalde.

 

«Batres no pagarà fins que els preus de la llum tornin a la normalitat»

Batres gasta, aproximadament, uns 100.000 euros anuals en electricitat a Iberdrola, l'empresa que els subministra. Parlem del 10% del seu pressupost total. Amb aquests diners, proveeixen el col·legi, l'Ajuntament, els edificis públics i l'enllumenat del municipi.

«En tractar-se d'una administració pública, no ens poden tallar la llum. Ens haurien de demandar, portar a judici i reclamar la factura, i la decisió està presa. Ja he enviat un correu electrònic a Iberdrola per a informar-los que Batres no pagarà fins que els preus de la llum no tornin a la normalitat», sentencia.

«És que no té sentit. Ens hem gastat una pasta en optimitzar els sistemes elèctrics de l'Ajuntament per a gastar menys i ara ens apugen constantment el preu. Per a què hem invertit llavors tots aquests diners?», respon amb contundència.