L'actual paquet de mesures per frenar la pandèmia de la Covid-19 finalitza dilluns vinent, dia 22 de febrer. Aquesta setmana, doncs, el Procicat acabarà de decidir quines restriccions es mantenen, quines s'eliminen i quines es modifiquen. Això provocarà que aquesta qüestió sigui un dels principals temes de debat durant la setmana. Aquest dimarts, han estat els bars i restaurants qui han fet el primer pas per reclamar, una vegada més, que el Govern relaxi algunes mesures. L'objectiu és un cap altre que el sector pugui tirar endavant en una situació tan complicada com la que viu actualment.
El Gremi de Restauració de Barcelona, en un comunicat emès avui dimarts, ha demanat al Govern en funcions una «reobertura progressiva» dels bars i restaurants, que consistiria en l'ampliació de l'horari i la priorització de les terrasses a l'aire lliure. El col·lectiu que agrupa bars i restaurants creu que les dades epidemiològiques «són positives» i, per tant, defenses que es podrien ampliar els horaris d'obertura actuals, que estan limitats a 6 hores i mitja al dia, dividides en dues franges del dia.
Un gest de compromís
El director del Gremi de Restauració, Roger Pallarols, ha exposat que «l'única cosa que pot donar oxigen al sector és treballar» perquè «ja no queden estalvis ni crèdits». Per aquest motiu reclamen al Govern en funcions que no es mostri «impassible davant l'enfonsament de tot un sector». I és que, tal com recorden des de l'agrupació, necessiten un «gest de compromís» per contrarestar una «prudència que està asfixiant les empreses».
A més, en el comunicat, també sol·liciten noves mesures econòmiques complementàries, ja que els ERTO o els crèdits ICO i ICF «estan funcionant de manera residual». Finalment, també s'han referit a les eleccions catalanes del passat 14-F, instant als diferents partits a «intensificar contactes per conformar majories parlamentàries», però «sense desatendre l'emergència de la restauració».
Sense grans canvis, però sí petites obertures
El secretari general de Salut, Marc Ramentol, ja va avançar ahir que «no hi haurà una desescalada absoluta ni gaire remarcable». Per Ramentol, la millora en els indicadors epidemiològics no provocarà un canvi destacat en les mesures vigents. I és que, segons el secretari general de Salut, la pressió assistencial de la tercera onada continua sent alta, superant encara el pic de la segona onada.
«Es manté la tendència progressiva a la baixa i hem deixat enrere el pic, però la progressió positiva epidemiològica no es tradueix en un alleujament dels recursos assistencials. Sí que hi ha un descens, però el ritme és lent i oscil·lant. Encara estem en una zona de perill i no podem abaixar la guàrdia perquè la xarxa hospitalària segueix en un estat de tensió molt important», va justificar.
Tot i remarcar que, en línies generals, no hi haurà grans canvis, Ramentol sí que va admetre la possibilitat que hi hagi «petites modificacions» en algunes de les mesures, sempre que no «augmentin el risc epidemiològic».