La investigadora Clara Prats ha reclamat que es compleixin els trams de 15 dies en la desescalada i que «no entrin les presses» com va passar a l'estiu. Prats ha insistit que «el més important» són aquests trams per poder detectar un empitjorament de la situació que calgui corregir. Ha recordat que al juny una fase va durar només 24 hores i ha assegurat que aquest és «un dels motius» que va fer que l'estiu fos més complicat del que s'esperava pel que fa a la pandèmia. Per això, ha demanat «molta calma» i «no voler córrer». També ha valorat que cal que les condicions de control siguin «tan estrictes com sigui possible» per evitar que el virus «s'escapi» com a l'estiu.
Prats ha afegit que tot això és necessari per arribar a Nadal amb la incidència més baixa possible, ja que serà una època en què hi haurà «situacions de risc» des del punt de visita epidemiològic. La investigadora ha fet una crida a «prendre's seriosament» la situació i aconseguir «retardar el màxim possible» la tercera onada.
El sector del lleure manifesta el seu descontent
En paral·lel, l'Associació Catalana d'Empreses del Lleure, l'Educació i la Cultura (ACELLEC) ha considerat una «autèntica barbaritat» que no es puguin reprendre totes les activitats extraescolars fins a la quarta fase del pla de desescalada. L'organització ha criticat a través de les xarxes socials el plantejament de la Generalitat perquè «relega» el lleure educatiu i les activitats extraescolars a la darrera fase, a la que s'arribaria ja al gener.
La primera fase de la desescalada
La primera fase de la desescalada de la segona onada del coronavirus, que comença el pròxim dilluns 23 de novembre, contempla que la restauració pugui reobrir amb un aforament del 30%, tant a terrasses com a l'interior, amb bona ventilació natural o forçada. L'horari, però, és completament diferent, ja que serà entre les 6.00 hores del matí i les 17.00 hores.
En aquest tram, però, no hi haurà canvis en la mobilitat, de manera que durant els caps de setmana encara no estarà permès fer desplaçaments municipals. També continuarà el 30% en actes religiosos i cerimònies civils, això sí, amb un màxim de 200 persones. D'altra banda, el sector cultural augmentarà el seu aforament: els cinemes, teatres, auditoris i sales de concerts podran obrir ocupant la meitat dels establiments.
Les botigues també aplicaran la normativa del 30% de l'aforament, mentre que els centres comercials seguiran tancats excepte els que siguin comerços de primera necessitat o els que tinguin accés directe des de la mateixa via pública.
El sector de l'esport celebra parcialment que les instal·lacions a l'aire lliure reobrin al 50%, però lamenten que l'obertura dels gimnasos encara no sigui possible. Les activitats, exceptuant les de les federacions, es podran executar amb un màxim de 6 persones.