La sisena onada de coronavirus ja és imparable. Durant les darreres setmanes, l'aparició d'Òmicron i la consolidació de Delta han provocat que els contagis de Covid-19 pugin com l'escuma. A Espanya, la incidència acumulada a 14 dies ja supera els 510 casos per 100.000 habitants. I els contagis de la variant Òmicron continuen augmentant amb el pas dels dies.
En plena sisena onada, marcada per l'expansió de la variant Òmicron, Pfizer ha fet un pronòstic gens positiu sobre la fi de la pandèmia. Segons ha predit el director científic de Pfizer, Mikael Dolsten, la pandèmia de la Covid-19 no acabarà fins a l'any 2024, quan la malaltia ja hauria de ser endèmica a tot el planeta.
La negativa predicció de Pfizer sobre el final de la pandèmia
Dolsten ha declarat a 'Reuters' que la farmacèutica pronostica que algunes regions del món seguiran en nivells pandèmics amb casos de Covid en els pròxims dos anys. En aquest període de temps, exposa, hi haurà països que passaran a ser «endèmics» en comptar amb un nombre reduït dels contagis.
«Quan i com passarà exactament això dependrà de l'evolució de la malaltia. L'eficàcia amb què la societat implementi les vacunes i els tractaments, i la distribució equitativa a llocs on les taxes de vacunació són baixes», ha sentenciat el director científic de Pfizer.
A tot això, s'hi afegeix un altre aspecte a tenir en compte, el del sorgiment de noves variants. I és que Dolsten va assenyalar el cap de setmana passat que «també podria afectar la manera com continua desenvolupant-se la pandèmia».
Pel que fa als estudis amb la vacuna de Pfizer en nens de 2 a 4 anys, la farmacèutica ha afirmat que està provocant una resposta immune més petita de la desitjada. Un fet que només endarrereix la seva autorització per part de les agències sanitàries.
La vacuna creada per Pfizer juntament amb el laboratori alemany BioNTech va ser la primera contra la Covid-19 que va aterrar a Europa. Aquesta ha esdevingut la vacuna més robusta de les campanyes de vacunació al vell continent. A més, Pfizer també posseeix la píndola antiviral Paxlovid, a la qual ha donat llum verda a l'Agència Europea de Medicaments (EMA).
La Unió Europea rebrà 20 milions de dosis extres durant el primer trimestre del 2022
D'altra banda, per reforçar la vacunació amb una tercera dosi, la Comissió Europea ha arribat a un acord aquest diumenge amb BioNTech-Pfizer. Tenen l'objectiu que el lliurament de la seva vacuna contra el coronavirus arribi com més aviat millor a la UE. Així que, els 27 rebran 20 milions de dosis addicionals durant el primer trimestre del pròxim any.
Llavors, BioNTech-Pfizer lliurarà a la UE cinc milions de dosis més de les quals s'havia acordat durant el gener. Altres cinc milions extres el febrer i deu milions més el març de 2022.
Aquests 20 milions de vacunes s'afegeixen als 195 milions de dosis que es pensava lliurar en un primer moment entre els Estats membres el primer trimestre del 2022. Per això, els països de la Unió Europea rebran 215 milions de dosis de BioNTech-Pfizer durant els citats tres mesos.
«Les dosis de reforç segueixen sent una de les principals prioritats sanitàries de la UE»
«Davant el deteriorament de la situació epidemiològica a la Unió Europea durant els últims mesos, la vacunació completa i el desplegament de dosis de reforç segueixen sent una de les principals prioritats sanitàries de la UE», deia el comunicat de Brussel·les.
En aquest, s'apunta que dijous també va arribar a un acord amb Moderna per lliurar una gran quantitat de dosis addicionals per al primer trimestre del pròxim any. «Tenint en compte el ràpid augment esperat d'infeccions a causa de la variant Òmicron, això és ara fins i tot més urgent que mai», ha sentenciat la Comissió Europea.