Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla de les mans d'una infermera vacunant un home gran

Pfizer publica els mesos d'immunitat de la vacuna després de les dues dosis

Els estudis confirmen que amb dues dosis no n'hi ha prou per a protegir-nos

El procés de vacunació al nostre país ha demostrat ser tot un èxit. Espanya és un dels països amb major percentatge de població amb les dues dosis de la vacuna, un 77% del total i un 87% de qui la pot rebre. I això es nota en el fet que la incidència no para de baixar i gairebé no hi ha restriccions.

La tornada a la gairebé total normalitat ha estat possible perquè la vacuna encara segueix protegint de manera eficaç. Tot i així, els experts segueixen confirmant que aquesta eficàcia no serà eterna i que té caducitat. És per això que, davant d'aquest panorama, les autoritats sanitàries s'estan plantejant què fer els propers mesos.

Recentment, la prestigiosa revista científica 'The Lancet' ha publicat una investigació que aporta noves dadessobre la vacuna de Pfizer, la més estesa entre els espanyols.

En aquesta publicació es recollia un nou estudi que concretava el període de temps que ens immunitza la vacuna de Pfizer/Biontech, que és de sis mesos, a comptar des del moment en què s'ha rebut la segona dosi.

Així doncs, la gran pregunta que podia sorgir és que passarà un cop hagi conclòs aquest període. Com es plantegen els diferents governs seguir protegint la població?

A la Unió Europea, i per tant a Espanya, ja s'ha ofert una solució. Aquest mateix dilluns es va aprovar que s'apliqui una tercera dosi a tota la població major de 18 anys. Es va fer amb el vistiplau de l'Agència Europea de Medicaments (EMA per la denominació en anglès).

Tot això després de confirmar-se que amb la població vacunada només amb dues dosis es pot posar en risc la bona evolució de la pandèmia al continent. Sobretot si observem les últimes dades aportades per Pfizer juntament amb la xarxa de salut nord-americana Kaiser Permanent.

La mateixa farmacèutica ha analitzat la protecció després de diversos estudis a 3,4 milions de vacunats a l'estat de Califòrnia. La conclusió que n'han extret és que després d'arribar a tenir una eficàcia de més d'un 90%, aquesta es desploma a un 44% passat mig any.

Encara sense dates per a posar la tercera dosi

Com dèiem, després dels resultats d'aquest últim estudi, l'EMA va aprovar que s'apliqui la tercera dosi de la vacuna de Pfizer. La podran rebre tots els majors de 18 anys un cop hagin passat sis mesos des que van rebre la segona dosi.

Cal recordar que la tercera dosi ja s'ha començat a administrar a casa nostra. Per recomanació, s'ha estat administrant exclusivament a la població considerada immunodeprimida.

Dins d'aquest sector, es troben les persones grans i pacients amb patologies greus. Els experts recomanaven la tercera dosi per a aquestes persones perquè consideraven que encara estaven exposades al virus. Quedava demostrat que no eren capaces de generar prou nombre d'anticossos amb la pauta original de la vacuna.

Finalment, però, sembla que la realitat serà una altra d'aquí a molt poc temps. Els països europeus ja tenen permís per a vacunar tota la població amb una tercera dosi. I cada estat tornarà a establir com ho vol fer.

De moment, el Ministeri de Sanitat no ha anunciat cap novetat sobre aquest assumpte. No hi ha dates per a un possible inici de la campanya de vacunació ni s'ha establert com s'administrarà la tercera dosi. Es dona per fet que aquest tema podria estar sobre la taula de les properes reunions del Consell Interterritorial de Salut.

En aquestes reunions, Sanitat i les conselleries autonòmiques debatrien sobre aquesta tercera dosi. El més probable és que cada comunitat vagi vacunant segons vagin evolucionant les segones dosis al territori.