Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Bitllets d'euro

El PIB espanyol es desploma un 18,5% durant el segon trimestre de l'any

El consum de les llars es va enfonsar un 25,7% mentre que la inversió de les administracions públiques va pujar un 3,5%

Bitllets d'euro
Espanya registra el pitjor retrocés de la història en el PIB | Catalunya Diari

Segons ha informat aquest mateix divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el PIB espanyol es va desplomar un 18,5% durant el segon trimestre de l'any en relació als tres mesos anteriors per l'impacte de la Covid-19. La dada és 13,3 punts inferior a la registrada durant el primer trimestre (-5,2%), i es tracta del pitjor retrocés de la història. 

En comparació amb el mateix període de l'any passat, la variació va ser del -22,1% davant el -4,1% del trimestre anterior. La despesa de les llars va experimentar un retrocés interanual del 25,7%, xifra que representa 19,9 punts menys que en el trimestre passat. Pel que fa al consum final de les administracions públiques, va presentar una variació interanual del 3,5%, una dècima inferior a la del trimestre precedent. 

Deteriorament de l'economia espanyola

Així doncs, l'Estat espanyol ha entrat en recessió després de dos trimestres consecutius de creixement negatiu. Les dades de l'INE recullen tot el període de confinament i l'estat d'alarma, i han confirmat els pitjors pronòstics sobre el deteriorament de l'economia espanyola. El Banc d'Espanya va advertir fa unes setmanes que el PIB es podria enfonsar fins el 20% aproximadament.

La formació bruta de capital va caure un 25,8%, mentre que la inversió en actius fixes materials va decréixer a una taxa interanual del 30,8%, és a dir, 22,4 punts més que el trimestre passat. Per components, la inversió en habitatges va caure 22,6 punts fins al -30,9%, mentre que la inversió en maquinària, béns d'equip i sistemes d'armament disminueix 23 punts en presentar una taxa del -32,3%. D'altra banda, la inversió en productes de la propietat intel·lectual va experimentar una variació del -6,5%.

Quant a la demanda externa, les exportacions de béns i serveis presenten una variació del -38,6% respecte al segon trimestre del 2019, el que suposa 32,5 punts menys que el trimestre anterior. Això es deu al descens en les  taxes interanuals de les exportacions de béns (del -3,7% al 28,5%) i de serveis (del -1,2% al -60,2%). 

En les importacions de béns i serveis, la variació és del -33,1% respecte al mateix trimestre de l'any anterior. Aquesta desacceleració s'explica per la disminució de béns junt amb un descens en la taxa de variació interanual de les importacions de serveis (del -6,6% al -45,3%).