Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Un agent de la Guàrdia Urbana parla amb el conductor d'un vehicle en un control de mobilitat a la Ronda Litoral de Barcelona

La petició d'avui mateix al Govern que pot posar punt final al confinament comarcal

El director de l'àrea de treball de Pimec, Josep Ginesta, ha argumentat que tots els sectors econòmics ja disposen de plans de contingència per evitar la propagació del virus

Un agent de la Guàrdia Urbana parla amb el conductor d'un vehicle en un control de mobilitat a la Ronda Litoral de Barcelona
Les restriccions de mobilitat són un dels principals obstacles per a l'economia | ACN

Pimec defensa que cal reprendre «progressivament» la mobilitat a Catalunya per reactivar l'activitat econòmica de cara a la Setmana Santa, especialment en aquells sectors més afectats per la crisi de la covid-19. En una roda de premsa telemàtica celebrada aquest dimarts, el director de l'àrea de treball de Pimec, Josep Ginesta, ha argumentat que tots els sectors econòmics ja disposen de plans de contingència per evitar la propagació del virus i que la ciutadania ja ha interioritzat molts hàbits en matèria de prevenció. «Això, juntament amb l'arribada de les vacunes, ens hauria de permetre ser més generosos amb algunes activitats», ha comentat, després de qualificar de «preocupants» les últimes dades d'ocupació referents al mes de febrer.

Ginesta ha destacat especialment els sectors de l'hostaleria i el comerç, dues activitats que tenen plans de contingència «molt estrictes» i que els haurien de permetre mantenir l'activitat econòmica «amb normalitat». De fet, el director de l'àrea de treball de Pimec ha recordat que el nombre d'aturats a l'hostaleria a Catalunya s'ha incrementat un 43% respecte al febrer de l'exercici anterior, sent l'activitat econòmica més afectada per la pandèmia en matèria d'ocupació.

En paral·lel, la patronal de la petita i mitjana empresa ha demanat als partits catalans que conformin Govern per «agilitzar la presa de decisions» i ha reclamat al govern espanyol que defineixi el repartiment dels recursos aprovats a la conferència sectorial d'ocupació, que l'abril passat va acordar distribuir 1.048 MEUR a les comunitats per fomentar polítiques actives d'ocupació. Pel que fa a la Generalitat, Pimec ha demanat al Govern que agilitzi el pagament d'ajuts si es vol evitar el tancament d'empreses. «A aquest ritme, moltes subvencions arribaran tard i els negocis hauran de tancar», alerta Ginesta.

La «falta de certesa» empitjora les dades d'ocupació

Des de Pimec defineixen les dades d'ocupació referents al mes de febrer com a «preocupants», després de constatar que el nombre de persones aturades s'ha incrementat gairebé un 30% en termes interanuals i que la xifra de persones sense feina és la mateixa que el gener de 2016. En aquest sentit, Ginesta ha atribuït el comportament del mercat a la «falta de certesa» a què s'enfronten les empreses. «Si no es prenen decisions a curt termini, la recuperació econòmica quedarà compromesa», ha defensat.

Tot i que Ginesta ha remarcat que els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) ofereixen certa tranquil·litat als treballadors, també ha comentat que la incertesa al voltant d'aquestes ajudes encara es manté.

Per altra banda, ha lamentat que el 93% les persones aturades al gener no van aconseguir trobar feina al febrer. Una altra dada que preocupa a la patronal és que la durada mitjana d'atur se situa en deu mesos, un 25% més respecte als mesos anterior a la crisi, mentre que l'atur juvenil s'ha incrementat un 43% en comparació al febrer de l'any anterior.