Foto d'un bloc de pisos.

Pisos a meitat de preu a l'Estat: així pots comprar un habitatge en una subhasta

Aquest mètode pot ser una alternativa per comprar un habitatge

El metre quadrat a Espanya ha arribat als 1.910 € el darrer mes d'octubre. Així ho determina el portal Idealista, expert en transaccions immobiliàries. Per aquest motiu, cada cop hi ha menys persones que poden accedir a comprar-se una casa.

Al problema de la pujada de preu, però, se n'uneixen molts altres. Per exemple, les entitats bancàries poques vegades donen més del 80 % del valor de l'immoble, cosa que fa que els futurs propietaris hagin de comptar amb estalvis del 30 % per afrontar les despeses.

Amb aquest panorama, el futur no és gaire encoratjador. No obstant això, hi ha algunes alternatives: una bona opció pot ser participar en les subhastes d'habitatges.

Les subhastes de pisos poden ser una oportunitat

Malgrat que els problemes a l'hora de comprar-se una casa apareixen contínuament, ja que no tothom compta amb els estalvis indicats, hi pot haver una alternativa. Es tracta de les subhastes d'habitatges, una cosa que no tothom coneix.

Aquestes subhastes poden esdevenir, a més d'una gran alternativa, una magnífica oportunitat, sobretot, per a tots aquells que volen adquirir un immoble per sota del valor del mercat. En alguns casos, es pot estalviar fins a un 50 %.

Per què es produeixen aquestes subhastes?

Aquestes subhastes d'habitatges es produeixen en el moment en què una persona o una entitat demana al jutjat que se subhasti un habitatge per pagar un deute. Aquest s'ha pogut contraure per part de l'anterior propietari si, per exemple, no s'ha pogut pagar la hipoteca al banc corresponent. Així ho expliquen també des del portal immobiliari Idealista.

Bloc de pisos
Les subhastes de pisos poden ser una bona alternativa. | GETTY IMAGES

On pots trobar habitatges a meitat de preu?

Per poder accedir a aquests habitatges, has de saber que es publiquen al portal de subhastes del BOE. Per accedir-hi, cal comptar amb certificat digital o tenir la Cl@ve. Només així es poden veure les subhastes actives per província.

En cas de voler participar, la persona ha de lliurar entre un 5 % i un 25 % del preu publicat de l'immoble en concepte de dipòsit. Després, pots dur a terme la primera licitació, per la qual s'obtindrà un document amb l'oferta i les dades personals. 20 dies més tard que la subhasta s'hagi anunciat, se'n publica el resultat. Si la persona guanya, tindrà 20 dies més per poder pagar l'import restant i convertir-se en propietari.

Tot i això, has de comptar amb solvència econòmica per pagar el preu final. Si es rebutja l'adjudicació, en perdràs el dipòsit. D'altra banda, en cas de no resultar guanyador de la subhasta, et tornaran els diners que vas deixar en concepte de dipòsit.

Avantatges i riscos de participar en una subhasta d'habitatges

Intentar participar en aquestes subhastes per comprar un habitatge pot tenir diversos avantatges, per exemple: poder adquirir un immoble a un preu molt baix, molt menor que la mitjana del mercat. A més, també es poden estalviar alguns tràmits, com ara el de la taxació. D'altra banda, aquestes subhastes es duen a terme en línia des del 2015, per la qual cosa no cal desplaçar-se per poder participar-hi.

Tanmateix, també cal tenir en compte que les subhastes poden tenir diversos riscos, com ara que les cases tinguin deutes amb l'Administració o que estiguin ocupades. Així mateix, també es pot donar el cas que necessitin una reforma integral, cosa que suposarà un desemborsament extra per al futur propietari. En alguns casos, de fet, no es pot ni tan sols visitar l'immoble en qüestió, per tant, pot ser una compra a cegues.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp