Foto d'uns bitllets de 20 i 50 euros.

El pla del Govern: les pensions que arribaran a més de 9.000 euros mensuals a Espanya

Les intencions de l'Executiu passen per elevar les prestacions, però també les bases de cotització

El Govern ja treballa a les pensions del futur. Això implica que estigui desenvolupant un pla a llarg termini que ens porta fins a l'any 2065. Ja manegen unes xifres aproximades, on la pensió màxima, que és de 3.000 euros actualment passaria fins als 9.000.

La reforma ja s'està negociant amb els agents socials. De moment, hi ha dues mesures de rellevància que s'han valorat. Es tracten de l'augment del període d'anys cotitzats per al càlcul de la pensió i l'estopament de les bases màximes de cotització.

Això aniria vinculat amb la pujada progressiva de la paga màxima de jubilació. La intenció del Ministeri d'Inclusió i Seguretat Social és que aquestes prestacions s'incrementin, però a un ritme menor que el de les cotitzacions. Això afectarà sobretot les rendes més elevades.

La proposta de l'Executiu passa per augmentar les cotitzacions entre el 2025 i el 2050 un 30%. Tot i això, la pujada de la pensió màxima durant aquesta etapa es reduiria al 3%. Això implica que la millora seria deu vegades inferior al que aporta al sistema de la Seguretat Social.

Aquest plantejament, però, no s'ajusta precisament al principi d'equitat que estableix l'organisme. Per això es desenvolupa una segona fase de pujada més pronunciada amb intenció d'aconseguir una pròxima revaloració al 30%.

Foto d'una mà amb bitllets de 50 euros.
El Govern central ja té un pla sobre les pensions pensant a llarg termini | CatalunyaDiari

Aquesta segona fase s'allargaria fins al 2065, i per això es prolongaria quinze anys més, assenyala l'ABC. Proposen que la pensió màxima arribi fins al 12,7%, per la qual cosa al final del 2065 l'increment acumulat se situaria al 16%.

Una mesura inclosa en el procés de destop

El Ministeri de Seguretat Social explica que aquest increment serà el corresponent al procés de destop que s'inclou a la reforma de pensions. És una de les condicions que s'havien imposat des de la Comissió Europea perquè els fons per a la reconstrucció arribessin al nostre país.

Però a tot això també se li sumarà la decisió del Govern d'augmentar les bases de cotització i la pensió màxima per la inflació. Per tant, a aquestes pujades que es plantegen per l'estopament a les rendes més altes s'afegirà el percentatge pertanyent a l'IPC.

Com serà l'alça de les pensions

El grup d'experts que treballa en el futur de les pensions es compon de mitja dotzena de professors i catedràtics universitaris. Han analitzat com afectarà l'increment proposat i aplicant un 2% d'IPC com a xifra addicional al percentatge previst de l'estopament.

José Luis Escrivá en una roda de premsa
El ministre Escrivà pretén que d'aquí a 40 anys les pagues màximes superin els 9.000 euros mensuals | GTRES

Amb tot això, el resultat és molt cridaner. En 40 anys, la pensió màxima pujarà uns 6.738 euros. Per tant, dels 3.059 euros ara es passarà als 9.797 euros mensuals el 2065.

Cal prendre com a referència les bases màximes de cotització. En aquests moments se situa en els 4.495 euros al mes, però d'aquí a quatre lustres arribarà als 14.244 euros. Unes xifres desorbitades, però que també ens semblen molt llunyanes.

A les previsions que manegen els experts, per a l'any 2030 esperen que aquestes pagues màximes arribin als 4.000 euros mensuals. Deu anys més tard s'elevaria fins a 5.000, mentre que els 6.000 s'aconseguirien abans del 2050. Amb aquest exercici esperen arribar als 6.458 euros.

En l'última fase, que va del 2050 al 2065 es produiria un augment a més velocitat gràcies a aquest 12,7%. Per tant, al final del 2065, les pensions màximes se situarien al voltant dels 9.797 euros mensuals. Amb tot això, el més probable és que s'obri una bretxa important entre els qui més guanyen i els que menys perceben.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!