Imatge d'una dona amb un cistell davant d'un frigorífic de menjar

El pla de govern espanyol perquè comprem aliments 'lletjos' als supermercats

Es pretén evitar el malbaratament alimentari

El govern espanyol continua preparant noves lleis per fomentar un consum més responsable i ecològic a casa nostra. Fa uns dies s'avançava la futura prohibició de la venda d'aliments envasats en plàstic, com les fruites o les verdures. Després d'això, aquest dilluns han confirmat que es treballa en una llei que controli el malbaratament alimentari, animant a comprar aquells que coneixem com aliments 'lletjos'.

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha explicat els detalls de l'avantprojecte de llei de Prevenció de Pèrdues i Rebuig Alimentari. El principal objectiu és evitar que aquests aliments acabin a les escombraries en tots els punts de la cadena de l'alimentació.

Un dels establiments que es veuran més afectats són aquells de més de 400 metres quadrats. Se'ls obligarà a tenir un punt on vendre aquells productes en perfecte estat, però que tinguin «aparença rebutjable». El ministre Planas ha parlat més en concret d'aquesta fruita d'aspecte més lleig.

Els supermercats o hipermercats podran fer ofertes especials per a aquells aliments que estiguin a punt de caducar. És una pràctica que molts ja duen a terme. «Són productes on es fa una rebaixa del 50% o es fixa una quantitat d'1 o 2 euros», afirmava el ministre.

Un altre dels plans d'aquesta nova llei és fomentar la venda d'aliments de temporada, de proximitat, ecològics i ambientalment sostenibles i a granel. També que hi hagi una millor informació per als consumidors sobre el seu aprofitament.

Per això es vol tornar a definir clarament per llei les diferències entre data de caducitat i de consum preferent. Sobre aquesta última, Luis Planas reconeixia que actualment hi ha una línia «difusa». Explicava que «és en la qual el venedor es compromet a què el producte està en condicions òptimes per al consum».

El text legislatiu recollirà que aquestes dates de consum preferent s'han d'adaptar a la prevenció i reducció de les pèrdues i el desaprofitament alimentari. No hauria d'haver-hi problemes en posar al mercat productes amb data de consum preferent sobrepassada, seguint les recomanacions de la UE.

Facilitar que ens puguem endur el menjar sobrant en restaurants

Un altre dels punts importants d'aquesta nova llei és evitar el malbaratament d'aliments en restaurants o bars. És per aquest motiu que se'ls obligarà que facilitin als seus clients la possibilitat d'endur-se el menjar sobrant.

Per això, hauran d'oferir de manera obligatòria una bossa, una caixa o una carmanyola perquè el comensal pugui emportar-se el menjar que sobri. A més, ho han de fer sense cost addicional i informant d'això clarament i de forma visible, preferiblement a la seva carta o menú.

Augmentar les donacions d'aliments

Un altre motiu per tramitar aquesta llei, és per la gran quantitat d'aliments que es llencen a l'any a Espanya. Segons les dades de 2020, en tres de cada quatre llars, cada persona desaprofitava 31,3 kg. Són un total d'1.364.000 tones d'aliments i begudes, recordava el ministre.

La nova normativa pretén establir una sèrie de bones pràctiques per evitar aquest mal ús dels aliments. Per això se centraran els esforços en les empreses de la indústria alimentària, comerços al sector de l'hostaleria i la restauració.

Per tot plegat, es vol que impulsin la donació d'aliments a empreses sense ànim de lucre o bancs d'aliments. Per això, hauran de signar convenis amb totes aquestes associacions. Aquests aliments han de tenir suficient vida útil per la seva distribució i ús segur als seus destinataris finals.