Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez

El pla de Sánchez un cop s'acabi l'estat d'alarma

El govern espanyol vol que Interior dissenyi un dispositiu per a controls de trànsit entre províncies

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez
El pla preveu el control de trànsit entre províncies i mantenir les ajudes a treballadors, autònoms i pimes | Europa Press

Dins de la gravetat de la situació, fins ara el govern espanyol se sentia relativament còmode amb l'estratègia d'assumir el comandament  únic que li proporcionava un estat d'alarma  que ha pogut anar prorrogant  gràcies al suport del Partit Popular. Però la pèrdua del suport del PP els col·loca en una situació de debilitat que deixa una cosa clara: cal tenir un «pla B».

I és que aquesta vegada el govern estatal ha salvat els mobles gràcies a l'acord d'última hora amb Ciutadans, però Pedro Sánchez té clar que serà molt difícil aconseguir noves pròrrogues i ja s'ha posat a treballar en un pla alternatiu  que contempla mesures com el  control de trànsit entre províncies i mantenir les ajudes  a treballadors, autònoms i pimes.

La prioritat de govern quan finalitzi l'estat d'alarma és blindar les mesures sanitàries, econòmiques i de mobilitat que ha anat aprovant fins ara. Per això estan dissenyant l'escenari després del 24 de maig, quan finalitzi la pròrroga de l'estat d'alarma que s'aprovarà avui i s'iniciï la fase 2 del pla de desescalada.

 

La fase 2 del pla de desescalada

Descartada una l'ampliació de l'estat d'alarma, Pedro Sánchez preveu acollir-se al reial decret aprovat pel Consell de Ministres el 28 d'abril per anar desplegant la resta de fases  del pla de desescalada. Les noves mesures tindran per tant una vigència oberta i no supeditada al marc excepcional de l'estat d'alarma.

Una de les conseqüències d'aquest fet és que, tal com ha demanat Ciutadans en el marc de les negociacions en les últimes hores, els ajuts socioeconòmiques com els ERTO  queden desvinculades de l'estat d'alarma i es mantindran  una vegada que aquest finalitzi.

Tot i que aquests dies el govern amenaçava que la pèrdua d'aquests ajuts si no s'aprovava la pròrroga, l'executiu està treballant amb els agents socials per allargar  els expedients  que ara mateix beneficien a quatre milions de treballadors. Moncloa informa també que la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, ha començat ja a organitzar la desvinculació dels ajuts de l'estat d'alarma.

La posició de govern ara és que els ERTO no són només una qüestió laboral sinó un tema d'Estat  que ha de facilitar la transició  de l'economia per salvar l'ocupació, i per això vol mantenir aquest instrument passat l'estat d'alarma, al costat d'altres mesures en l'àmbit econòmic com la moratòria d'hipoteques i lloguers, la prohibició del tall de subministraments bàsics, i la liquiditat a pimes i autònoms amb línies de crèdit.

Reforçar el control de la mobilitat entre províncies

Una altra de les prioritats de govern en el seu pla per a després de l'estat d'alarma és reforçar el control de la  mobilitat entre províncies, per a això preveu substituir les mesures coercitives sota el comandament únic per la cooperació amb comunitats autònomes.

En aquest sentit, la fase 2 contempla els desplaçaments  a les segones residències només si es troben en la mateixa província (en cas contrari, caldrà esperar com a mínim fins al 22 de juny). Moncloa també ha demanat a Interior el disseny d'un dispositiu perquè els cossos i forces de seguretat de l'estat duguin a terme un control específic del trànsit entre províncies, una llei que es podria concretar els pròxims dies i que té com a base legal el manteniment de la salut pública.