Pedro Sanchez i Carmen Calvo, ambdós amb mascareta, parlen al Congrés dels Diputats

Els 7 grups que rebran primer la vacuna segons el pla del Govern espanyol

Es tracta de grups que, per les seves característiques, tenen preferència sobre la resta de la població

Tot i que sembla que estan baixant, la veritat és que les xifres de contagis per coronavirus al nostre país continuen sent preocupants. Precisament per aquest motiu, està despertant un gran interès l'arribada de la vacuna contra aquest virus.

El Govern espanyol ha donat a conèixer que ja ha adquirit 31 milions de dosis de la vacuna d'Oxford. I a això ha afegit que té previst que el seu pla de vacunació de la població comenci entorn del mes de gener de 2021. D'aquesta manera, calcula que entre maig i juliol, com ha manifestat Salvador Illa (ministre de Sanitat), hi hagi una «majoria de la població immunitzada».

No obstant això, per a arribar a aquest punt, s'ha establert un citat pla que estableix que hi ha set grups d'espanyols amb preferència. Ens estem referint a grups que seran els primers a ser injectats amb la vacuna en pro de la seva salut.

Les claus del pla de vacunació

Avui dimarts és quan està previst que aquest citat pla del Govern sigui presentat i aprovat pel Consell de Ministres. Ho farà després d'haver estat establert i acordat per un grup d'experts. En concret, en aquest s'integren des de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris fins a representants del Centre Nacional d'Epidemiologia. Això sense passar per alt el Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Mèdiques, matemàtics, un sociòleg i la Direcció General de Salut Pública.

De la mateixa manera, també formen part del grup l'Associació Espanyola de Vacunologia, l'Associació Nacional d'Infermeria i Vacunes, el Comitè de Bioètica o la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària, entre altres.

Tots aquests organismes i professionals han establert un pla de vacunació que, segons s'ha revelat, «serà el mateix per a tota Espanya». És més, s'ha indicat que segueix uns criteris que seran «alineats» per a tot el continent europeu.

Els 7grups amb prioritat a rebre la vacuna

Com hem esmentat, s'ha recomanat pels citats experts que en el moment que comenci a vacunar-se es faci per ordre de prioritat. En concret, hi ha set grups que seran els primers a sotmetre's a aquesta vacuna contra el coronavirus:

  1. El personal sanitari, que és el que està lluitant des de fa mesos i dia a dia contra la pandèmia. La seva exposició a la mateixa requereix que sigui el primer col·lectiu a vacunar-se.
  2. Els majors que es troben vivint en residències o bé treballant en elles.
  3. Els adults de més de 65 anys.
  4. Els adults que comptin amb malalties de caràcter crònic.
  5. Les persones que posseeixin algun tipus de discapacitat.
  6. Els treballadors dels anomenats serveis essencials. En aquest grup es troben emmarcats des del personal de neteja fins als conductors de transport públic. Així mateix també aquí es troben els bombers o els agents de les forces i cossos de seguretat de l'Estat, entre altres.
  7. Les persones que hagin d'acudir físicament al seu lloc laboral, perquè no poden dur a terme l'anomenat teletreball.

Grups que més tard rebran la vacuna

Els set esmentats col·lectius són els primers que rebran la vacuna. Aquests, per les seves característiques o funcions, tenen prioritat perquè compten amb més risc de contagiar-se del coronavirus.

D'aquesta manera, quan tots aquests grups ja estiguin vacunats, el pla del Govern de Sánchez continuarà amb la resta de la població. I també ho farà amb un altre ordre. En concret, està establert que, dels altres ciutadans espanyols, els adults seran els primers a ser immunitzats. Una vegada que ja ho estiguin aquests, es procedirà a fer el propi amb els menors, que són els que menys pateixen les conseqüències del virus.