Diverses regions espanyoles fa uns mesos van alertar de la proliferació de paparres. Aquest tipus d'aràcnid pot transmetre malalties greus com la de Lyme o la febre hemorràgica Crimea-Congo. Aquesta última ja ha causat tres morts a Espanya en els últims anys.
Al nostre país, són 20 les espècies de paparres existents de les 900 registrades a tot el món. Són àcars parasitaris que busquen sang per a executar els seus cicles biològics. El cas és que per a allotjar-se en un ésser humà, necessiten el contacte físic.
Els humans són els 'hostes accidentals' d'aquests aràcnids. Això sí, es veu afectat per ells en interferir als seus hàbitats naturals, cosa que prolifera cada vegada més.
La presència de paparres en diverses zones verdes de Saragossa ha augmentat tant que l'ajuntament ha reaccionat sense demora. Avisat pel Col·legi Oficial de Veterinaris, va arrencar una campanya de desinfecció en 17 parcs de la ciutat.
«Sempre hi ha hagut paparres, però aquesta vegada està sent especialment cridaner. Si els veterinaris ens han dit que era una mica exagerat, està clar que alguna cosa passa».
«És la primera vegada que es farà una desinfecció així», explicava a 'El Periódico de Aragón' Luis Javier Yus, gerent del Col·legi Oficial de Veterinaris de Saragossa.
Alarma a Espanya per la proliferació de les paparres
Els motius d'aquesta proliferació són el canvi climàtic i els conills que hi ha a la zona sud de la ciutat, sobretot a Valdespartera i Parque Venecia.
«Aquests animals, de sang calenta, són un reservori perfecte perquè es transmetin paparres i es reprodueixin. És un problema complicat», afirma Yus.
D'altra banda, l'expert comenta que han registrat que, a conseqüència del canvi climàtic, la presència de la paparra s'ha estès. «Abans tenia un període curt, de tres a quatre mesos, perquè amb el fred desapareixien. Ara, però, comencen al març i poden durar fins a l'octubre», explicava.
A Madrid, concretament a Leganés, denuncien que hi ha «desenes» de paparres als carrers, i que aquestes afecten gossos, nens i adults. «Se't pot enganxar als cabells, a la roba o al calçat», es lamentava a Telemadrid un veí.
A Castelló, la plaga de paparres prolifera per la zona de la Plana Alta, amb la localitat de Torreblanca com una de les zones més alarmants, apunta 'El Periódico del Mediterráneo'.
A Alacant, «el camp està infestat de paparres. Els terrenys de secà amb olivera, canyes, garrofers, etc. presenten una situació horrible».
«És impossible anar pel camp sense mirar-te contínuament els pantalons. És una cosa que fa dos anys no passava, perquè podies anar tranquil·lament sense aquest problema», ha explicat un agricultor alacantí al canal de medi ambient Verde y Azul.
Com hem d'extreure les paparres si ens piquen?
Jorge Romaní, especialista en dermatologia, exposa com s'han de prevenir les paparres i com les hem d'extreure si patim una picada.
«Si es té experiència, o es compta amb una persona que sàpiga fer-ho, és fàcil extreure la paparra. Cal tenir molta cura de no trencar-la i que no quedin enganxades a la pell parts de l'insecte», explica.
«La millor manera de fer-ho és amb unes pinces, estirant-la en sentit perpendicular a la pell. Cal fer tracció lentament i observant que no quedi cap element a la pell», assegura el doctor.
Mesures preventives per a evitar les picades
La millor mesura per a evitar les paparres és anar amb roba de màniga llarga i pantalons i mitjons llargs si estem en una zona rural. Parlem d'àrees de pastures altes, vegetació densa o bosc.
A més, és recomanable aplicar a la pell un repel·lent d'insectes, encara que no és gaire eficaç i l'efecte que fa se'n va en poques hores. És idoni mirar-se la pell i la roba per apreciar la paparra i foragitar-la abans que s'hi adhereixi.