Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de l'UCI de l'hodpital Moisès Broggi de Sant Joan Despí.

Continuen accelerant les dades Covid-19: 3.000 contagis en un dia; indicadors disparats

Tot i el repunt preocupant d'aquestes dades, propiciat pels darrers brots i l'expansió de la variant Delta, baixa el nombre de morts, l'afectació als centres hospitalaris i les UCI | El risc a la majoria de comarques oscil·la entre mitjà i alt

Un dia més, el Departament de Salut de la Generalitat ha actualitzat les dades indicatives de la situació pandèmica a Catalunya. I com en la darrera setmana, els indicadors no són gens positius. El creixement de les dades és accelerat, tant que les actuals sobten, comparades amb les de fa uns dies. Amb data de 26 de juny, la mitjana d'edat dels contagiats era de 29,95 anys, i des de dilluns la taxa de positivitat dels tests PCR i d'antígens supera el 5% que recomana l'OMS.

Caos en les dades dels últims dies, però cautela: poca afectació als hospitals

Aquestes dues dades, juntament amb els 3.410 nous contagis que s'han detectat en les últimes vint-i-quatre hores i la tendència a l'alça dels indicadors, posen Catalunya en una situació de risc entre mitjà i alt. Diverses comarques estan en situació de risc alt de rebrot, s'han produït diversos brots arran de viatges de final de curs i la variant Delta del coronavirus, més contagiosa, s'està expandint.

En la mateixa línia, el nombre de contagiats creix de manera vertiginosa i, com a mínim, mantindrà una tendència a l'alça en els pròxims dies. Dels vora dos-cents casos que es registraven fa una setmana, s'ha passat a fregar i superar el miler, fins que ahir es van registrar 2.587 nous casos. Aquest dimecres, el balanç de Salut en registra 3.410. Aquest fet, sumat a la mitjana d'edat dels contagiats, evidencia que s'està expandint el virus a la franja d'edat més jove, la d'entre quinze i trenta anys, que aviat començarà a ser vacunada.

No obstant això, aquesta expansió, excepte en casos concrets, no té afectació en els hospitals, en les unitats de cures intensives ni en la mortalitat, que és l'única dada que es manté en la línia positiva de les últimes setmanes. Per tant, malgrat que la situació genera una situació d'alarma necessària i preventiva, cal tenir en compte que la pressió hospitalària disminueix i els pacients crítics van sortint, molt a poc a poc, de les UCI. D'aquests malalts, aquest dimecres n'hi ha set menys que ahir i un menys que el dia 26 de juny: 129.

Els nous ingressos i els pacients crítics mantenen una línia sostinguda les últimes setmanes

En una línia semblant, les hospitalitzacions ofereixen una valoració més positiva que els indicadors o els nous contagis. Després d'haver-se produït crescut en una trentena els ingressats entre els dies 26 i 29, aquest dimecres el creixement s'ha aturat i han deixat l'hospital nou persones. D'aquesta manera, els ingressos actuals es queden a 458, en la línia de les últimes setmanes.

Aquest dimarts, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu del Govern, la seva portaveu, Patrícia Plaja, feia referència a les hospitalitzacions i l'estat de les UCI. Plaja explicava que l’indicador que ha de servir per valorar els passos enrere en la relaxació de les restriccions és el nombre d’ingressats a l’UCI. És per això que, encara que «les dades dels últims dies no són bones, no estem en el context necessari» per frenar la desescalada.

Els indicadors estan disparats, però de manera desigual en el territori

Més enllà d'això, cal fer un repàs a les dades concretes. La primera és la més positiva: no hi ha hagut cap mort en l'últim dia, així com el dilluns. Així, des del dimecres 23 de juny, han traspassat sis persones per Covid-19. Xifra positiva, tenint en compte que entre el 16 i el 22 de juny havien mort 16 persones. Així, les morts pel virus a Catalunya des de l'inici de la pandèmia han estat 22.265.

Pel que fa als indicadors, són la mostra més fefaent del petit caos sanitari dels darrers dies, principalment pel que fa a contagis. Tot i això, cal tenir en compte que el balanç general del Departament de Salut aplega les dades de les diferents zones sanitàries. En algunes d'elles, com Barcelona —el risc de rebrot és de 316 punts—, les Terres de l'Ebre i l'Alt Pirineu, el risc de rebrot i  la velocitat de propagació (Rt) estan disparats. En aquest sentit, cal tenir que l'Rt no és del tot representativa en zones rurals i menys habitades com la meridional i la pirinenca. 

En el conjunt de Catalunya, però, els indicadors han experimentat un creixement significatiu els darrers dies. L'Rt, la velocitat de propagació, ha passat d'1,23 punts a 1,42 entre el 26 de juny i aquest dimecres 30. El risc de rebrot, per la seva banda, ha crescut 51 punts entre aquests dos dies, ja que ha passat de 113 a 164. Cal recordar que el dissabte 19 de juny, Rt i risc de rebrot es trobaven a 0,94 i 77 punts respectivament.

La incidència acumulada en els darrers catorze dies també ha crescut i ha traspassat els cent punts. La setmana va començar amb 98,77 punts, i aquest dimecres l'IA14 es troba a 119,13 punts. D'altra banda, després de superar per quatre centèsimes el 5% de positivitat en els tests realitzats, aquest dimecres la taxa es troba en 6,19 punts sobre cent.