Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de les barquetes de Sant Pere arribades a Tossa de Mar

Una plaga de meduses mortes envaeix la platja de Tossa de Mar

Es tracta de l’espècie Velella Velella, també coneguda popularment com a barqueta de Sant Pere. Són inofensives ja que els seus tentacles no arriben a picar els humans

Imatge de les barquetes de Sant Pere arribades a Tossa de Mar
Imatge de les barquetes de Sant Pere arribades a Tossa de Mar | @r_geeb

 

Aquestes últimes hores, la població de Tossa de Mar, a la Selva, ha vist com la seva platja quedava tacada per l’arribada d’una gran quantitat de petites meduses mortes. Es tracta de les Velella Velella, conegudes popularment com a barquetes de Sant Pere, una espècie que està al límit de ser considerada medusa, tot i que pertany al grup dels cnidaris. És inofensiva, ja que els seus tentacles no arriben a provocar urticària en humans, però sí que poden generar picors en ulls o en ferides obertes.

L’arribada en massa de les barquetes de Sant Pere és un clàssic de la primavera a les platges catalanes  i Tossa de Mar no és la primera ni serà l’última costa aquestes pròximes setmanes en rebre la visita d’aquests menuts animals marins, apargeuts ja en altres punts de la Costa Brava i caracteritzats per assemblar-se a bosses de plàstic amb una petita vela a la superfície que els ajuda a moure’s pel mar amb l’ajuda del vent. En general, floten a la superfície de l’aigua impulsats pels corrents marítims.

Les barquetes de Sant Pere, típiques aquesta època

Les barquetes de Sant Pere acostumen a aparèixer durant la primavera fins el mes de juny i la seva arribada es deu bàsicament a una mescla de factors meteorològics i biològics. El fet que a tota la zona hi hagi bufat el vent marítim del sud aquests últims dies i que l’espècia estigui en ple creixement del nombre dels seus membres mar endins, són els motius més probables que justificarien l’arribada d’aquests exemplars a les platges.

La majoria d’ocasions en què les ‘Velella Velella’ arriben a casa nostra, els ajuntaments decideixen no enretirar els exemplars ja que no estan considerats restes biològiques i no tòxiques. És el que va passar l’any passat a moltes platges de Barcelona i Tarragona, tot i que en algunes ocasions s’acaben enretirant aquests invertebrats, sovint perquè el nombre d’exemplars és excessiu.