Els experts han revelat la presència d'una plaga d'insectes que s'està estenent per tota la geografia d'Espanya. En concret, han alertat sobre els perills i riscos que poden tenir-les paparres per a la salut de les persones.
La situació actual que estem vivint sembla treta d'algun dels versets de les sagrades escriptures. I és que des de l'esclat de la pandèmia de la Covid, han tingut lloc un seguit de successos que evidencien que la humanitat no està respectant la sostenibilitat ambienten ni natural.
Així, hem presenciat des de fortes nevades a pluges torrencials mai abans vistes al nostre país, passant fins i tot per l'activitat desmesurada del volcà de La Palma. A més a més, nombrosos incendis i moviments terrestres assolen les zones on es produeixen.
I lluny d'oferir un petit descans, la natura ens té preparat un nou perill que pot posar en risc la nostra estabilitat. Tot i que podria ser que el context actual fos un cúmul de coincidència, la veritat és que és bastant cridaner.
Aquesta setmana, els professionals de la sanitat ambiental han detectat moviments estranys en un insecte autòcton. Les últimes investigacions afirmen que s'estan produint migracions estranyes i s'ha detectat la presència de les paparres en llocs impropis.
Nova plaga a Espanya, el perill aguaita de nou
Dijous passat, 14 d'octubre, vam rebre una nova informació que evidencia el risc ocult al qual estem exposats. Ningú s'havia assabentat de la situació a la qual podríem enfrontar-nos en cas d'ometre els avisos dels experts.
Després de diversos estudis i anàlisi de l'entorn, les autoritats sanitàries han llançat un missatge bastant alarmant. I és que la nova plaga que està creixent al nostre país pot portar una sèrie de conseqüències i malalties molt nefastes per a la salut de la població.
Durant el dia d'ahir, es va celebrar la jornada sobre paparres organitzada per l'Associació Nacional d'Empreses de Sanitat Ambiental. Agustín Estrada, catedràtic de Veterinària, ha afirmat que el canvi climàtic està afavorint el creixement de la població d'aquest insecte.
Va assegurar que, a causa dels hiverns més curts, la mortalitat d'aquestes bestioles ha disminuït el qual provoca que cada any n'hi hagi més. A més, les paparres són un dels paràsits més importants del món. «Una de les seves característiques, que els fan ser complexes, és que esperen a l'aguait» segons recull 'La Razón'.
El creixement d'aquest any ha estat notable, ja que Espanya és un dels països que més impacte rep pel canvi climàtic actual. Davant la situació que es pot desenvolupar, l'especialista ha instat a les institucions a dur a terme les mesures necessàries.
Llavors, ha assenyalat que el seu camp d'activitat ha variat paral·lelament amb el canvi ambiental. És a dir, abans comptaven amb una gran presència a la zona d'Extremadura, però actualment han migrat cap al nord. Un moviment cridaner, ja que aquests insectes eviten les zones fredes.
Per la seva banda, María José Sierra, cap d'àrea del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències, ha opinat al respecte confirmant que l'actuació hauria de ser tan aviat com es pogués a causa de la quantitat de malalties que poden transmetre.
«Les malalties transmeses per vectors com les paparres són molt complexes perquè convergeixen molts factors: biològics, mediambientals, ecològics». De fet, altres experts han assenyalat alguns dels efectes que podrien provocar-nos com la febre hemorràgica de Crimea Congo.
Tot i això, tots ells estan d'acord que, després de la pandèmia de la Covid, s'han d'instal·lar un altre tipus de mesures que contemplin altres riscos sanitaris. Per això, la cooperació i la creació de mesures hauria de ser el primordial pel que fa a les polítiques sanitàries.
Sens dubte, l'escenari que plantegen les autoritats evidencien la perillosa situació a la qual ens podem trobar i enfrontar. Però, esperem que els organismes competents prenguin nota de la informació i es mobilitzin per evitar-ho.