Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Colada de lava desbordant-se del con principal del volcà del Cumbre Vieja

Ho diuen els experts: «Un tsunami de lava al volcà de La Palma»

Els científics graven un vídeo del tsunami de lava que s'ha fet viral en les últimes hores

Els científics de l'Institut Vulcanològic de Canàries (INVOLCAN) han registrat unes imatges impactants a prop del volcà de La Palma. Les han definit com un «veritable tsunami de lava». La colada de lava descendeix de manera fluida i amb gran quantitat de materials a «una velocitat impressionant i desbordament del canal de lava».

La inundació de les colades ja formades pel mateix volcà es monitoritzen perquè són el gran llast de cara als pròxims dies. Hi podria haver noves destrosses a l'illa de La Palma.

Cal assenyalar que el desbordament registrat el dijous no va tenir conseqüències per a la població del voltant de la colada de lava.

Malgrat tot, durant les últimes hores de dimecres i el matí de dijous, el vessament de la colada nord-oest va ser sorprenent. El govern canari es va veure obligat a realitzar noves evacuacions i ampliar el perímetre de seguretat.

El vídeo viral del «tsunami de lava»

Miguel Ángel Morcuende, director tècnic del comitè d'emergències del PEVOLCA, va explicar que les colades més problemàtiques han anat minvant. La lava guanya en pes i viscositat mentre arrossega materials de les cases. El veritable problema és la lava que segueix fluint i que pot buscar un nou camí de sortida.

Ja s'han desallotjat 7.000 persones des del començament de l'erupció del volcà, fa més de tres setmanes. Pedro Sánchez va afirmar ahir a La Sexta que donaran tots els diners «que facin falta» per a la reconstrucció de l'illa. «Estarem aquí fins que reconstruïm el 100% de tots els danys».

A més, la Conselleria de Transició Ecològica, Lluita contra el Canvi Climàtic i Planificació Territorial desitja que les dessaladores portàtils estiguin a punt per treballar en els pròxims dies. S'han instal·lat a Puerto Naos i volen garantir la supervivència de les plantacions de la zona afectada pel volcà.

Així mateix, el vaixell cisterna 'Tomasso S', cedit pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, ja està treballant a la zona del port de Tazacorte.

Dues dessaladores portàtils treballaran a la zona afectada 

Víctor Navarro va visitat ahir les instal·lacions al costat del president de Cabildo de La Palma, Mariano Hernández Zapata. També van anar-hi el delegat del govern a Canàries, Anselmo Pestana, i l'alcalde de Tazacorte, Juan Miguel Rodríguez.

Navarro, director general d'Aigües del govern de Canàries, ha lloat la implicació del Ministeri amb els habitants de La Palma. De fet, aquesta embarcació ha pogut viatjar des de Lisboa fins a l'illa en el menor temps possible. Habilitar un vaixell d'aquestes característiques amb una capacitat de 7.500 metres cúbics ha estat un treball molt complex.

Al seu torn, ha parlat el conseller de Transició Ecològica, Lluita contra el Canvi Climàtic i Planificació Territorial, José Antonio Valbuena. Va donar l'enhorabona al govern de Pedro Sánchez per la seva gestió i per posar el focus en la gran tasca que estan desenvolupant les empreses.

Sobretot, va fer èmfasi en l'operatiu de més de 40 treballadors que treballen a la zona de les dessaladores. Ho fan perquè aquestes infraestructures, al costat del vaixell cisterna, estiguin en marxa durant els pròxims dies. Tot, «malgrat les evidents complicacions que suposa treballar amb maquinària pesant a escassos quilòmetres d'un volcà en erupció».

Per finalitzar, Navarro també ha volgut destacar la importància de la col·laboració administrativa des de l'inici de l'erupció. S'ha donat una resposta òptima i propera a totes les persones i sectors afectats per aquest fenomen tan imprevisible.