El volcà sorgit a la zona Cumbre Vieja de La Palma no para de deixar imatges impactants. I és que la seva capacitat destructiva no disminueix, com tampoc l'explosivitat de l'erupció. En les últimes hores, el moment més impressionant ha sigut quan una nova colada ha desbordat totalment el con principal.
Aquest nou episodi que mostra la força del volcà s'ha produït cap a les 14.15 hores canàries, i era l'Institut Vulcanològic de Canàries (Involcan) el qual captava el moment a través de les seves càmeres.
L'enregistrament, que l'organisme penjava al seu compte de Twitter, demostra que l'erupció està lluny d'acabar, ja que l'augment durant els últims dies del tremor volcànic fa pensar que encara queden setmanes d'angoixa per als canaris.
En aquest nou fenomen, es pot observar com del con principal sorgeix una autèntica riuada de magma que acaba desbordant-se. Alhora, aquesta va desplaçant-se ràpidament cap avall pel vessant de la muntanya.
Malgrat l'impacte que puguin generar aquestes imatges, els experts han volgut treure-li certa importància. Entre aquests, ho feia la directora de l'Observatori Geofísic Nacional de l'Institut Geogràfic Nacional (IGN), Carmen López, qui explicava que aquests desbordaments es produeixen «amb freqüència» i es deuen a l'acumulació de lava que hi ha a la boca del volcà.
«El con és dinàmic i està en procés de construcció i deconstrucció. Ahir mateix va haver-hi un altre petit desbordament com el d'avui, ho fa de tant en tant», afirmava. Considera que no tindrà més importància i que el més probable és que acabi tornant a la mateixa glera de la colada principal.
El sismòleg de l'IGN, Ithaiza Domínguez, confirmava que aquest desbordament no hauria de generar excessiva alarma. És un fet «habitual» produït perquè alguna cosa obstrueix el con o per un augment del volum de lava. «En principi és més espectacular en la imatge que una altra cosa», insisteix i deixant clar que tot semblava que tornaria a la glera normal.
Els 1.300 veïns del barri de La Laguna estan ja desallotjats
Però, el que realment ha generat moments de drama en les últimes hores ha estat la colada nord. Aquesta és la que ha obligat a evacuar tota la barriada de La Laguna. En total, unes 1.300 s'han sumat entre aquest dimecres i dijous a les més de 6.000 que ja estaven prèviament fora de casa seva.
La majoria ho han hagut de fer de manera precipitada davant la impossibilitat de saber quin seria l'avanç de la lava. Molts d'ells han tingut fins a les cinc de la tarda per agafar tot el possible i anar-se'n en els seus cotxes o furgonetes prestades. A més, ho feien amb l'ajuda d'amics, familiars i els membres de seguretat i emergències.
Davant d'això, es tornaven a repetir les imatges d'emoció que es van viure en Todoque, abans que aquest barri quedés totalment arrasat. Ara mateix els habitants de La Laguna resen per no haver de viure el mateix que els va passar als seus veïns.
L'evolució de les colades segueix sent imprevisible
El director tècnic del Pla de Prevenció del Risc Volcànic (Pevolca), Miguel Ángel Morcuende, els hi donava una bona notícia en les últimes hores. I és que explicava que els dos ramals que amenacen La Laguna «han perdut fluïdesa».
El fet de guanyar viscositat seria a causa que s'hagin trobat amb edificis com el Spar de La Laguna. Així doncs, sembla que aquest front de la lava està perdent velocitat i sembla que a la colada «li està costant treball moure's». Malgrat això, segueix avançant a poc a poc, ja que «està ben alimentada» pel con de volcà, i seguirà destruint edificacions.