Males notícies pels amants de l’astronomia. Els característics i impressionants anells de Saturn estan en vies de desaparició. Així ho determina una investigació de la NASA, que calcula que en uns 100 anys aquests anells hauran desaparegut completament arrossegats per la gravetat del planeta que farà que caiguin en forma d’una pluja polvoritzada de partícules de gel.
Segons expliquen els experts, la quantitat de ‘pluja d’anells’ que cau sobre aquest planeta és tan gran que podria a omplir una piscina olímpica en tan sols mitja hora. Amb aquesta dada, s’estima que en 300 milions d’anys podria desaparèixer tot el sistema d’anells, però els investigadors creuen que aquestes xifres són encara més grans segons dades de la sonda Cassini, raó per la qual la fi dels emblemàtics anells podria arribar en tan sols 100 milions d’anys.
Tot i que pugui semblar un període de temps molt gran, en termes espacials aquesta xifra és molt petita, ja que hem de tenir en compte que es creu que Saturn va néixer fa més de 4.000 milions d’anys, raó per la qual aquests 100 milions d’anys tan sols es considera un període relativament breu.
La desaparició dels anells està anant a un ritme molt ràpid, concretament a la màxima taxa que van estimar les naus Voyager 1 i 2 fa molts anys, sondes que ara mateix es troben pràcticament fora del Sistema Solar, fita que no s’havia aconseguit fins ara.
Dubtes sobre l’origen dels anells
Un dels dubtes que sempre ha planat entre els experts al voltant de Saturn és si el planeta ja va néixer amb els anells posats o es van incorporar més tard. Sembla que aquesta pregunta podria tenir la resposta en l’estudi publicat a la revista ‘Icaro’, que apunta al fet que els anells es podrien haver format fa tan sols 100 milions d’anys.
«Tenim sort de poder veure el sistema d’anells de Saturn enmig de la seva vida útil», explica James O’Donoghue, del Centre de Vols Espacials Goddard de la NASA a Maryland, als Estats Units. En aquest sentit, l’expert creu que altres planetes, com ara Júpiter, Neptú o Urà, van tenir anells fa anys, cosa que la humanitat no ha arribat a temps per veure.