Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge de la planta de Bosch situada a Casteller i la Jornal, a l'Alt Penedès

La plantilla de Bosch inicia una vaga pel tancament de la planta de Lliçà d'Amunt

Els treballadors protesten a Barcelona i diuen sentir-se "traïts" després d'haver reduït i congelat salaris

La plantilla de Bosch Sistemas de Frenado ha iniciat aquest dimarts una vaga fins a finals d'abril contra el tancament «sense causa» de la planta a Lliçà d'Amunt (Vallès Oriental). Els treballadors s'han concentrat aquest matí davant l'Hotel Barceló Sants, on ha tingut lloc la tercera reunió de negociació de l'Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO), i n'han reclamat la paralització.

«Ens sentim traïts. Si s'han hagut de fer esforços s'hi han fet. Hem fet congelacions i reduccions», ha lamentat el president del comitè d'empresa, Emili Castells. Els sindicats han criticat la «deslocalització» de l'empresa i han exigit a les administracions derogar la reforma laboral i elaborar un pla de polítiques industrials per mantenir l'activitat.

L’empresa va comunicar la decisió a finals de febrer

L'empresa va comunicar la decisió de tancar la fàbrica de Lliçà d'Amunt a finals de febrer. El grup alemany preveu transferir la producció de sistemes de fre convencionals de les instal·lacions vallesanes a Breslau (Polònia), un fet que l'UGT de Catalunya ha titllat d'injustificat. «L'empresa ha inventat una deslocalització aprofitant la pandèmia», ha lamentat el secretari general del sindicat, Camil Ros.

«Actualment, 341 famílies lluiten contra mesures del marc regulador laboral que faciliten a empreses com Bosch trepitjar els drets dels treballadors i marxar deslocalitzant produccions sense tenir en compte la capacitat de reindustrialitzar», ha afegit el secretari general de CCOO, Javier Pacheco.

Els treballadors, per la seva banda, han reclamat a Bosch paralitzar l'ERO i l'han instat explorar altres «vies de negociació» per trobar acords. El comitè d'empresa ha assegurat que el producte de la planta de Lliçà d'Amunt no està «obsolet» i ha proposat millorar la rendibilitat a través d'una reducció de costos per tenir més competitivitat a la fàbrica.

«Ens sentim traïts. Hem negociat obertament i, si s'han hagut de fer esforços, se n'han fet. Hem fet congelacions i reduccions perquè així enteníem que havia de ser el diàleg», ha lamentat Castells. Ara, el president del comitè d'empresa assegura que Bosch ha canviat la política de negociació «de la nit al dia» i ha provocat un «xoc important» a tots els treballadors, la majoria amb més de vint anys d'antiguitat a l'empresa.

Bosch té la intenció de tancar la planta de Lliçà el pròxim 30 de juny

Bosch té la intenció de tancar la planta de Lliçà d'Amunt el pròxim 30 de juny. La decisió de la multinacional se suma al cessament d'activitat de la planta de Castellet i La Gornal (Alt Penedès), fixada per novembre d'aquest any. En total, el comitè d'empresa assegura que hi ha més de mil famílies afectades a Catalunya, tant de manera directa com indirecta.

Per fer front a aquesta situació, els sindicats han exigit a les administracions la derogació de la reforma laboral i han reclamat un pla de polítiques industrials, impulsat amb els fons Next Generation EU. «Si ens carreguem la indústria, ens carreguem el país», ha lamentat Ros.

En aquest sentit s'ha expressat també el secretari general de CCOO a Catalunya, que ha retret al Govern estar pendent de «jocs tàctics de poder» per trobar una sortida a les eleccions del passat 14 de febrer, sense fer front a una «manca» de polítiques industrials. «A les administracions els demanem que deixin de badar», ha reclamat.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]