La plantilla del CMQ no llença la tovallola i segueix reclamant el pagament complet de les DPO a més de reivindicar, davant de l'empresa, més mesures de seguretat contra la Covid-19. Aquest dimarts al matí s'ha dut a terme una reunió de prop de tres hores entre el comitè d'empresa i la direcció del Centre Mèdic Quirúrgic que no ha servit per acostar posicions, segons expliquen fonts del comitè a TarragonaDigital.
[predef]tarragona-digital-grup-583[/predef]
El pagament de les DPO no és l'única reivindicació dels treballadors del CMQ. En aquesta mateixa reunió «s'ha entregat una cara amb demandes de la plantilla i estem esperant que ens la responguin per escrit», expliquen fonts del comitè d'empresa. Afegeixen que la carta l'haurien signat 85 de les 130 persones que formen la plantilla de l'empresa, un 65%.
S'hi exposa la que es considera una mala gestió de l'epidèmia de Covid-19 al centre sanitari. Es considera que les mesures de seguretat van arribar tard, i que es va arribar a posar en risc la plantilla, que ha arribat a patir un brot i acumular una vintena de baixes. Des de l'Ajuntament de Reus, el regidor de Salut, Òscar Subirats, manté que «no s'ha posat en risc cap treballador que hagués d'atendre un pacient positiu de Covid-19».
«L'empresa es tanca en banda»
«No ens han presentat els comptes per poder-los valorar, sinó que ens els han explicat de paraula», critiquen alguns dels representants dels treballadors, que prefereixen mantenir-se en l'anonimat. L'òrgan de representació de la plantilla, format per Catac i CCOO, s'ha reunit amb la direcció del CMQ aquest dimarts durant prop de tres hores a l'Hospital Sant Joan.
Els treballadors volen cobrar tota la part que els correspongui de les DPO, la part del sou que va per objectius, i que està vinculada a la situació del balanç de comptes del CMQ. El tancament de l'any 2019 només permet pagar el 35,6% del que correspongui a cada membre de la plantilla segons va confirmar també Òscar Subirats.
«Hem presentat diverses opcions a l'empresa, però s'han tancat en banda», asseguren fonts del comitè d'empresa. Apunten que caldria haver tancat l'exercici del 2019 amb 200.000 euros de superàvit per poder fer front al volum íntegre de les DPO. Subirats ha declinat valorar la reunió d'aquest dimarts perquè considera que ha de prevaler «la confidencialitat entre direcció d'empresa i comitè».
Així i tot, sí que insisteix en les explicacions que ha estat fent el govern de Reus els darrers anys, cada vegada que s'han tancat els comptes de l'Hospital de Sant Joan, el CMQ o Gecohsa i no s'han pogut pagar les DPO. «Si no hi ha equilibri econòmic, no es poden pagar, i si hi ha superàvit, es fa servir per pagar la part que es pugui d'aquestes DPO», exposa.
El conveni estipula com s'han de pagar les DPO
«Això no ho fixo jo ni ho fixa la plantilla, ho fixa el conveni que, al seu moment, es va donar per bo, va ser un acord entre l'empresa i el comitè; em dol molt dir-ho així, però no hi ha res a fer», manté. Apunta, de fet, que si el consell d'administració decidís ignorar aquests condicionants i aprovar el pagament de les DPO, «hi hauria un informe de la intervenció municipal negatiu i no podríem fer-ho».
Afegeix, encara, que «si ho féssim estaríem prevaricant, i des del Tribunal de Cuentas fins a qualsevol particular ens podria presentar una demanda perquè estaríem incorrent en delictes». Des del comitè d'empresa s'admet que el conveni estableix que les DPO es paguen o no en funció de l'estat del balanç, però també posen sobre la taula una altra clàusula que, en aquest cas, consideren que s'ha incomplert.
«El conveni també diu que s'han de pagar durant el primer trimestre de l'any», recorden. Amb l'arribada de la pandèmia de Covid-19, tots els terminis i processos burocràtics van quedar aturats o alterats, i els de les empreses municipals no en van ser una excepció.
La conseqüència ha estat que, si normalment a finals de març es cobren les DPO —o la part proporcional que s'hagi aprovat—, enguany, a finals d'abril, els treballadors encara no les han percebut. «Apliquen el conveni parcialment, en benefici seu», etziben des del comitè referint-se a la direcció del CMQ.
La notícia arriba en plena pandèmia
Des del comitè assumeixen que «no s'han de barrejar les DPO de l'any passat amb la situació actual de la Covid-19, però que aquesta mala notícia arribi en la situació actual encara es rep pitjor». Admeten que és el conveni qui fixa aquesta limitació de les DPO, però així i tot, «ho considerem una retallada».
Subirats considera que no s'han de barrejar les dues situacions, i posa de manifest que des de la Generalitat ja s'ha anunciat que es vol recompensar l'esforç extraordinari que s'està fent des del sector sanitari més enllà dels reconeixements simbòlics, una voluntat a la qual Subirats se suma.