Més de 300 micropobles busquen veïns. Es tracta dels municipis amb menys de 500 habitants, que a Catalunya són un total de 336. Representen prop del 35% del territori i del total de municipis, en els quals viu menys del 2% de la població catalana, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) de 2016.
La Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a través d'un equip d'investigació i amb la col·laboració de l'Associació de Micropobles de Catalunya, ha creat una plataforma informàtica per donar a conèixer les característiques i serveis disponibles dels 336 micropobles de Catalunya.
Es tracta d'un mapa interactiu que té l'objectiu principal d'informar les persones interessades a viure en aquests municipis i així combatre la seva despoblació. A més, aquesta eina també és útil com a suport per l'administració del mateix municipi.
La plataforma, anomenada Sistema d'Informació Geogràfica per a uns Micropobles Actius i Sostenibles, és lliure i de franc, i disposa d'informació sobre com són els pobles, de quins recursos disposen i quins serveis ofereixen. Hi han col·laborat el 20% dels micropobles de Catalunya, de 25 comarques diferents.
Aquest projecte forma part d’un altre, l’anomenat 'Hamlets. Immigració i desenvolupament sostenible als Micropobles' que impulsa La Caixa amb col·laboració de l’Associació d’Universitats Públiques de Catalunya (ACUP) i que el seu principal objectiu és demostrar que la immigració internacional i interna pot contribuir favorablement al desenvolupament dels micropobles.
ATENCIÓ: Nou servei del Catalunya Diari. Ara t'enviem les notícies de la teva província o ciutat, totalment gratis al mòbil. Fes clic aquí i prova-ho! T'encantarà! |
Ricard Morén Alegret, professor del Departament de Geografia de la UAB i investigador principal del projecte Hamlets, explica que «l’establiment en un micropoble de persones que arriben de ciutats pot fracassar per manca d’informació sobre aspectes com els recursos i equipaments disponibles, el relatiu aïllament i la limitada oferta de feina que poden oferir, així com, en el cas de molts municipis de muntanya, per la fredor i solitud de l’hivern».
Alt Camp
Alt Empordà
Alt Penedès
Alt Urgell
Anoia
Bages
Baix Camp
Baix Empordà
Berguedà
Conca de Barberà
Garrigues
Garrotxa
Gironès
Noguera
Osona
Pallars Jussà
Pallars Sobirà
Pla de l'Estany
Priorat
Ripollès
Segarra
Segrià
Selva
Solsonès
Terra Alta
Urgell
Vall d'Aran
Vallès Occidental
Vallès Oriental
Moianès