Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge dels carrers amb llambordes on es trauran per pavimentar-los

L'oposició de Reus qüestiona que els veïns paguin part de les obres a uns dels últims carrers amb llambordes

PSC, CUP i Cs també carreguen contra el govern pel superàvit municipal del 2020

La celebració de Sant Jordi aquest divendres ha fet traslladar el ple municipal del mes d'abril de l'Ajuntament de Reus a aquest dijous a la tarda. Tal com es preveia, les mesures i propostes d'actuació urbanístiques a la zona que queda entre el carrer Ample i el de Pròsper de Bofarull han centrat bona part del debat, juntament amb el trasllat del romanent del 2020 al pressupost del 2021 han generat crítiques i acusacions creuades entre govern i oposició. També s'han aprovat mesures en relació amb el contracte de la brossa i amb el Trapezi 2021.

La sessió ha servit per atorgar, definitivament, la menció honorífica municipal a títol pòstum a Bartolomé Pluma com a reconeixement a la seva implicació en el teixit associatiu reusenc a través de l'entitat veïnal de la urbanització Blancafort i dels Avis i Àvies per la Llibertat.

A la junta de portaveus prèvia al ple, i presentada per Junts per Reus - PDECat, s'ha aprovat una proposta de declaració per reclamar que es redueixi l'IVA dels serveis vinculats a l'activitat esportiva com a mesura per fer front a la crisi actual en aquest sector.

La proposta reclama un IVA reduït al 10% que arribi fins al 4% en el cas de les persones que practiquin esport com una prescripció mèdica. Pel que fa a l'organització de les empreses municipals, Reus Mobilitat i Serveis ha assumit la gestió del Mercat d'Antiquaris, Brocanters i Col·leccionistes, que fins ara quedava sota el paraigua de l'Agència Reus Promoció.

Un canvi que no ha estalviat algunes crítiques per part de l'oposició, que en el cas del PSC, Cs i el regidor no adscrit Raul Meléndez s'ha evidenciat en una abstenció a la proposta. L'oposició tampoc s'ha estalviat crítiques en el tancament dels comptes del 2020 que el govern va presentar la setmana passada i del qual avui ha passat compte al ple.

L'oposició qüestiona la gestió del govern pel superàvit del 2020

El regidor no adscrit Raul Meléndez s'ha abstingut «en tractar-se d'un punt tècnic». Segueix considerant que son «poc socials» tal com demostra, ha afegit, el fet que hi hagi superàvit en un any com el 2020. La mateixa línia ha seguit Cs, que tal com ha justificat la portaveu Débora García, seguien sense estar d'acord amb els pressupostos, però s'abstenien en el que és només un tràmit administratiu.

La portaveu de la CUP, Marta Llorens, ha carregat pel destí d'una part del superàvit, que seran diferents línies d'ajuts per fer front a la crisi de les quals, afirma, el govern «en traurà pit». Una línia d'actuació «de beneficència» que considera que no serveix «per redistribuir la riquesa». Situació que porta, ha apuntat, a destinar ajuts a la pobresa energètica a pagar part del deute adquirit per les famílies vulnerables amb empreses energètiques com Gas Natural, de la qual ha recordat l'anul·lació a la sanció que s'ha conegut aquesta setmana.

Per part del PSC, el portaveu Andreu Martín ha demanat que s'expliqui «com es compatibilitza reclamar un increment impositiu amb tenir diners a disposició perquè tens més del que has gastat». Es refereix a l'increment en alguns impostos i tributs justament en un any en el qual ha acabat havent-hi superàvit municipal.

La regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero ha qualificat el posicionament de Martín com «una frase massa populista». «Un superàvit està generat perquè potser no s'han pogut concloure una sèrie d'acció, però el tens un moment puntual del temps», ha respost.

Amb tot, els vots a favor del govern i les abstencions de tota l'oposició han permès aprovar el tràmit que, a la pràctica, implica traslladar el romanent del 2020 al pressupost del 2021. Una dinàmica similar s'ha produït en el cas de les obres previstes als carrers de Miró, de Santa Helena i de la Verge Maria.

Posen en dubte la validesa de les contribucions especials al carrer Ample

Com a la resta dels carrers que queden entre el carrer Ample i el de Pròsper de Bofarull, als tres afectats pel projecte actual s'han d'eliminar les places d'aparcament i les llambordes per quedar a un sol nivell. Un canvi que implicarà contribucions especials, és a dir, aportacions directes dels veïns per cobrir 41.889,48 euros del pressupost de 299.210,48 euros previst per al projecte. Una aportació que es preveu que es faci en dos pagaments trimestrals.

Débora García considera que els carrers ja estan pavimentats amb llambordes, un model que s'oposen a retirar; «no ens imaginem Gaudí traient llambordes», ha etzibat. Ha criticat també que els veïns hagin de pagar contribucions especials per un projecte sobre el qual no se'ls ha consultat i que, segons el parer de Cs, hauria pogut ser «de menor envergadura».

Per últim ha posat en dubte també que les obres es puguin acollir a la normativa de les contribucions especials. No hi veuen un benefici específic per als veïns de la zona, sinó per al conjunt de la ciutadania, de la mateixa manera que ho consideren una actuació de substitució o manteniment i no pas de millora.

També s'oposen a la pèrdua de llocs d'aparcament, igual que han criticat que, segons els informes municipals, hi ha hagut obres similars a les que ara es projecten que no s'han sufragat a través de contribucions especials. Cs hi ha votat en contra, mentre que la CUP s'ha abstingut reclamant que el manteniment dels carrers es faci a tota la ciutat, com també s'hauria de fer, apunten, als camins i marges del terme municipal.

La regidora cupaire Mònica Pàmies ha criticat que el projecte estableixi obres de pavimentació perquè «deixen molt poc marge de maniobra» als veïns pel que fa a les al·legacions. Tal com ha apuntat, si els veïns volguessin conservar les llambordes, no podrien reclamar-ho o proposar-ho a través de les al·legacions.

També ha criticat que el govern s'escudi en el fet que les ordenances no permeten ajustar les contribucions especials. Ha etzibat, justament, que les ordenances fiscals de Reus «les dissenyen, les redacten i les aproven vostès». Un argument en el qual ha insistit el grup municipal socialista.

També s'ha abstingut en l'aprovació del finançament de les obres perquè, segons ha defensat el regidor Daniel Marcos, consideren que «ara no és el millor moment per dur-les a terme». Ha apuntat que les contribucions especials «acaben afectant el veïnat de la zona, poden arribar als 2.000 euros», una quantitat que, sumada a l'impacte de la pandèmia, pot ser problemàtica per als veïns.

Mariluz Caballero ha volgut rebatre l'exposició de Daniel Marcos pel que fa als costs de les contribucions especials. Ha apuntat que, la mitjana del que pagaran els veïns de la zona, és de 187 euros i li ha recriminat que volgués donar a entendre que hagués de ser molt més elevada.