Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pantà de Sant Ponç, Lleida

Les pluges donen una bona notícia sobre les restriccions per la sequera a Catalunya

Les pluges dels darrers dies han ajudat a prendre la decisió

La manca d'aigua a Catalunya és un dels problemes més importants d'aquest 2023. Tal com el Govern va decretar el passat mes de maig, Catalunya es troba en estat d'excepcionalitat. Encara que les darreres pluges han permès recuperar, una mica, l'essència als pantans, no han estat suficients. 

Tot i les pluges, la situació d'excepcionalitat encara és present al nostre país i, pel que sembla, hi serà mentre no plogui. Amb tot, els experts asseguren que les reserves d'aigua han crescut fins a cinc punts, punts que encara són insuficients per aixecar les restriccions d'aigua. 

L'emergència per sequera, descartada, de moment

Encara que diversos punts del país conviuen amb restriccions d'aigua, les pluges dels darrers dies han permès allunyar dos mesos entrar dins la fase d'emergència climàtica, tal com ha informat Betevé.

Segons ha informat Samuel Reyes, director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), en una entrevista a TV3, «Si tinguéssim una tardor normal, podríem sortir de l'excepcionalitat cap a l'alerta, però això no ho podrem veure, segurament, fins a l'octubre».

En cas d'entrar a la fase d'emergència, el Govern implantaria noves restriccions d'aigua al territori. Al contrari del que es va dir al mes de maig, la fase d'emergència no arribarà al setembre, gràcies a les darreres pluges d'estiu.

«El pla de sequera és a llarg termini, ara estem en excepcionalitat, si no plou gens, al novembre entraríem en emergència», ha explicat Reyes durant l'entrevista. Amb tot, des de l'ACA esperen que a la tardor arribin més pluges per no haver d'entrar a la fase d'emergència. 

Mesures preventives

De moment, però, mentre tot això no arriba, des del mes de maig, el govern ha establert un seguit de mesures preventives. Reyes va informar que des de l'ACA són partidaris de reduir la pressió de l'aigua de les aixetes, i no de fer talls puntuals d'aigua, ja que aquests no són efectius i podrien provocar desperfectes.

A més, el mes de maig, va aprofitar per demanar la col·laboració de tots els ajuntaments de Catalunya, recordant que hi ha una línia de subvencions de 50 milions d'euros per ajudar als municipis que vulguin reduir el consum d'aigua.