Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imatge d'una pluja d'estels

Arriba l’esperada pluja d’estels de novembre: quan i com veure els Leònids

Es un dels esdeveniments més destacats de l’agenda astronòmica de la tardor

L’agenda astronòmica de la tardor està farcida de cites importants i aquest novembre arriba un dels esdeveniments més destacats: la pluja d’estels dels Leònids. En concret, aquest fenomen astronòmic començarà a partir del divendres, 6 de novembre, però ho farà molt feblement. No serà fins als dies 16 i 17, és a dir, a mitjans de mes, quan la pluja d’estels assolirà el seu punt àlgid amb el màxim de meteors caient del cel, segons explica l’Institut Geogràfic Nacional (IGN).

Aquesta pluja d’estels es produeix després de la dels Oriònids i Dracònids del mes d’octubre i, per tant, aquesta serà el penúltim fenomen astronòmic d’aquestes característiques de la tardor d’enguany. Es calcula que els Leònids assoliran un màxim d’entre 15 i 20 meteors per hora la nit més àlgida, amb traces de llum que cauran a una velocitat vertiginosa de 255.600 km/h. Aquesta pluja d’estels, que s’anirà apagant a partir de llavors però se seguirà veient fins al dia 30, no és ni de bon tros de les més destacades d’aquest 2020, però oferirà un bon espectacle a tots aquells que la presenciïn.

Bones condicions astronòmiques

Pel que fa a les condicions astronòmiques, seran excel·lents per gaudir del fenomen, ja que, just en el clímax de la pluja d’estels a mitjans de mes, la Lluna tot just haurà viscut la seva fase nova, i això vol dir que la llum lunar no ‘contaminarà’ un cel que, si el temps ho permet, es veurà molt estrellat. No ens farà falta cap telescopi ni cap altre estri per gaudir de la cita, tan sols haurem d’estar lluny de ciutats i les seves contaminacions lumíniques. 

El temps acompanyarà?

De moment, el temps estarà molt mogut en l’inici de la pluja d’estels, amb molts núvols i pluges la nit i matinada de divendres a dissabte, però sembla que la matinada de diumenge ja serà força més serena. No obstant, és difícil dir, per ara, quin temps podríem tenir la nit àlgida del fenomen, cosa que s’haurà de confirmar més endavant.

[predef]telegramcatmeteo-607[/predef]

Més dades sobre els Leònids

La pluja d’estels dels Leònids rep aquest nom pel fet que el màxim de meteors cau mirant en direcció a la constel·lació de Leo. L'esdeveniment és fruit de la pols que deixa el cometa 55P / Tempel-Tuttle i, quan aquestes petites roques despreses de l'asteroide xoquen un cop a l'any contra l'atmosfera terrestre, s'incendien fins a desintegrar-se, oferint una línia de llum fugaç al cel.

En general, és considerada una pluja d’estels de baixa intensitat, però cada 33 anys viu un punt àlgid amb fins a 100 meteors per hora, resultant ser una de les més destacades de l'any. L'últim pic d'aquest fenomen va ser el 2001 i, per tant, haurem d'esperar fins al 2034 per gaudir al màxim d'aquest espectacle.