Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Arriben els Quadràntids, la primera pluja d’estels de l’any

El fenomen tindrà el seu punt àlgid aquesta propera matinada de dijous a divendres. Coincideix amb el periheli, el moment de l’any en què la Terra està més a prop del Sol

Aquesta matinada arriba la primera cita astronòmica de l'any
Aquesta matinada arriba la primera cita astronòmica de l'any | Arxiu

 

Tot just acabem d’arrencar l’any 2019 i ja tenim aquí la primera cita astronòmica. Es tracta de la pluja d’estels dels Quadràntids, que assolirà el seu punt àlgid aquesta propera matinada de dijous a divendres.  A més, aquest fenomen coincidirà amb un altre de destacable, concretament el periheli, que és el moment de l’any en què la Terra està més a prop del Sol.

El millor moment per veure la pluja d’estels serà cap a les tres de la matinada, just quan s’espera que caiguin uns 20 meteors per hora. Els Quadràntids es poden veure mirant cap a la constel·lació de Bover, que s’ubicarà al cel en direcció est. A diferència d’altres fenòmens similars, aquest costarà de veure més enllà del seu punt àlgid d’aquesta matinada.

Els Quadràntids són la primera pluja d'estrelles de l'any
Els Quadràntids són la primera pluja d'estrelles de l'any | Arxiu

 

Condicions excel·lents per observar la pluja d’estels

Aquesta nit es donaran les condicions ideals per poder observar la pluja d’estels. El cel estarà serè a pràcticament tot Catalunya, excepte a les zones amb boira com, per exemple, Ponent, mentre que la lluna es troba pràcticament a la seva fase nova i no enlluernarà el cel. Malgrat això, el fred serà molt viu arreu amb glaçades extenses a l’interior, raó per la qual ens haurem d’abrigar de valent per observar aquest fenomen.

Els millors punts per observar la pluja seran, sens dubte, els allunyats de zones amb llum artificial i que estiguin ben foscos. No cauran tants meteors com en altres pluges d’estels, així que haurem de ser més pacients i esperar a tenir sort per veure’n uns quants en poca estona. Aquests meteors provenen d’un asteroide descobert l’any 2003.

L'òrbita de la Terra al voltant del Sol no és circular sinó que és elíptica
L'òrbita de la Terra al voltant del Sol no és circular sinó que és elíptica | Arxiu

 

Arriba el periheli, la màxima aproximació de la Terra al Sol

Aquesta primera pluja d’estrelles del 2019 coincideix amb el periheli, la màxima aproximació de l’any de la Terra al Sol. Just aquest dijous, estem a ‘tan sols’ 147 milions de quilòmetres de l’astre del nostre sistema, la distància més petita de tot l’any. La llunyania més gran entre la Terra i el Sol, anomenada afeli, es produeix al juliol. Com es pot veure, que faci més o menys calor no depèn, ni molt menys, de la distància que tinguem respecte al Sol. 

A més, en el periheli la Terra també assoleix la seva màxima velocitat orbital, accelerant 3.420 quilòmetres per hora sobre la mitjana. D’aquesta manera, el nostre planeta passa de girar al voltant del Sol a uns 107.280 quilòmetres per hora de mitjana a uns 110.700 avui. Durant l’afeli, la velocitat es redueix fins als 103.536 quilòmetres per hora.