Diversos vehicles aparcats a la neu per visitants d'altres municipis, al Montseny

Un poble català denuncia la visita de turistes que trenquen el confinament per veure la neu

L'alcalde assegura estar «fart de la situació»

La neu que va deixar el temporal Filomena al Montseny ha fet que, al llarg de la setmana, l'aparcament de Collformic, al Brull, s'hagi omplert contínuament de visitants. Aquest diumenge, abans de les 12.00 hores del migdia, ja hi havia una quinzena de vehicles. Des de l'Ajuntament, l'alcalde, Ferran Teixidó denuncia la situació. «M'he passat la setmana fent de policia», assegura, tot recalcant els efectes que tot plegat provoca de retruc als veïns del municipi.

Posa com a exemple el cas d'una dona que es va fer mal i «no podia sortir de casa seva perquè tenia un vehicle mal aparcat taponant-li l'entrada». Teixidó reconeix estar «fart» de la deixadesa que pateixen per part de l'òrgan gestor del parc natural, la Diputació de Barcelona. L'alcalde del Brull, Ferran Teixidó, es queixa que des que el temporal Filomena va emblanquinar el Montseny, el degoteig de visitants a Collformic, especialment durant la setmana, «ha estat constant».

«No és la massificació d'abans, però de gent en ve», explica, tot recalcant que s'ha vist obligat a fer de policia. «Pregunto a la gent d'on ve i em responen de Granollers, Dosrius, la Garriga....», diu, tot assegurant que «quan els hi expliques que allà no hi poden ser, alguns fan marxa enrere, però d'altres t'engeguen». A parer seu, el fet que el municipi no tingui policia local i la poca presència de Mossos fa que hi hagi gent que opti «per saltar-se el confinament i venir».

Si ahir dissabte la zona va viure «una treva», perquè una patrulla de Mossos va muntar un control proper, aquest diumenge l'aparcament de Collformic tornava a estar pràcticament ple abans del migdia.

Deixadesa per part de la Diputació

L'alcalde del Brull assegura que se senten «deixats» per part de l'òrgan gestor del parc, la Diputació de Barcelona. A la manca de controls, diu, s'hi afegeix que «es va córrer» a netejar la carretera, un fet que no entén, «quan en teoria hi ha confinament municipal». De retruc, afegeix, la neu que es va acumular als vorals va fer que molts veïns que viuen en masies aïllades no poguessin sortir de casa fins a mitja setmana.

L'alcalde, a més, es queixa del constant pas de motocicletes, bicicletes i persones de fora que passegen amb els gossos deslligats pel terme municipal. «Si des dels ajuntaments no fem un tuit de denúncia, des d'un despatx de Barcelona no se n'assabenten», assegura.

El batlle reconeix estar «fart» dels «greuges» que acumulen des de fa anys. Posa com a exemple les esllavissades, efecte del Glòria, pendents de resoldre. «Estem parats, ens tenen com a indígenes a qui no fan cas fins que no es queixen més», diu, tot assegurant que «els veïns es mereixen que estiguin a l'altura, necessitem serveis i una empatia que no tenim».