Se'ls escapa de les mans: el poble espanyol on la meitat de les PCR han estat positives

El petit poble granadí de Montillana s'ha convertit en el segon amb més incidència acumulada de tot Andalusia

Pla general de diversos sanitaris del Clínic posant-se EPI a l'UCI amb malalts de covid
Se'ls escapa de les mans: el poble espanyol on la meitat de les PCR han estat positives| Catalunya Diari

A un poble de la província de Granada li sortirà molt car el descontrol d'aquestes festes nadalenques. Aquest es tracta de Montillana, on des del març, només s'havien comptabilitzat 11 contagis per Covid-19, però després de les celebracions de Nadal, el nombre de positius s'ha disparat fins als 40 casos, i unes vint famílies es troben en quarantena després d'haver estat en contacte estret amb algun positiu per Covid-19.

 

«El 50% de les proves que s'han realitzat des del 28 de desembre surten positives: la situació és alarmant», ha explicat la tinenta d'alcalde Irene Cano, per il·lustrar la preocupant situació que viu el poble, que té 1.129 habitants.

 

«El 60% de la població és gent gran de 65 anys i hem demanat als veïns un confinament voluntari»,ha relatat al mitjà digital 'El Español', avançant que «ens estem plantejant trucar a l'UME (Unitat Militar d'Emergències) per desinfectar tot el poble».

 

Però quin ha estat el causant d'aquest alarmant augment de contagis? Doncs tal com reconeixen molts veïns, durant les festes s'han incomplert impunement les mesures de distanciament i de reunions socials.

Bars incomplint les restriccions i festes il·legals

En un poble de l'àrea rural de Granada com aquest, on no tenen Policia Local i la Guàrdia Civil es troba a 9 quilòmetres, els va resultar molt fàcil vulnerar les restriccions imposades durant aquestes festes, celebrant diverses festes il·legals en masos, garatges i naus.

 

Ho sap de primera mà un veí del poble, que ha relatat a l'esmentat mitjà com a almenys dos bars van excedir l'aforament permès:«En dos bars de la vila es va excedir l'aforament de clients, es van servir copes a la barra tot i que estava prohibit, i a les sis de la tarda abaixaven la persiana, però seguien la festa dins aprofitant que els locals estaven insonoritzats», relata.

 

Posteriorment, la celebració seguia en els paratges o masos típics d'un poble andalús, el motor és l'agricultura i la ramaderia, per la qual cosa hi havia moltes possibilitats de muntar una festa allunyada d'altres veïns sense que ningú se n'adonés. Almenys van tenir lloc unes 5 festes clandestines d'aquesta mena durant el Nadal.

 

«Els grups d'assistents de les festes alcohòliques oscil·laven de 12 a 40 persones, amb edats d'entre 18 i 30 anys, de manera que alguns ja sabien que ho estaven fent malament», ha confirmat la mateixa font a 'El Español', la informació ha estat confirmada per l'Ajuntament de la vila.

Els joves, iniciadors del brot

Tal com confirma la tinent d'alcalde Irene Cano, els joves van ser els que van desencadenar el brot a través d'aquestes festes, i d'aquí va passar a avis, oncles, i pares.«Ara mateix hi ha famílies senceres que estan aïllades a casa seva».

 

Una de les veïnes que es troba autoconfinada després que el seu fill adolescent donés positiu després d'acudir a un bar a prendre cerveses amb els amics, ho confirma: «La gent jove ha infectat als seus familiars perquè aquí de l'únic que es parla és que les cotxeres estaven plenes de gent bevent i fumant», ha lamentat.

 

No en va, els excessos de Nadal han catapultat a aquest bonic poble en el rànquing d'incidència acumulada: és la localitat de la província de Granada amb major taxa de Covid, amb 2.859,5 casos per cada 100.000 habitants, i la segona de tota Andalusia.

 

Mentrestant, el consistori mèdic de Montillana es troba desbordat, ja que la seva plantilla es redueix a un metge i un infermer, insuficient per fer front a l'enorme demanda de PCR i pacients amb símptomes: «Tan sols queden dos PCR, per això també hem demanat a les autoritats sanitàries que ens enviïn més material i que es dupliqui o tripliqui temporalment el personal del consultori», relata la tinenta d'alcalde.

 


Comentaris

envia el comentari