Poble Aneto, Osca

Uns 80 pobles d'Espanya ofereixen cases des de 100 euros al mes

S'han de complir uns requisits bàsics per formar part d'aquesta iniciativa tan atractiva

Viure en un poble té el seu encant. Per això, diverses comunitats autònomes han decidit participar en la tercera edició d'HolaPueblo. Aquest projecte pretén impulsar la vida a les àrees rurals de la península.

Un poble com a forma de vida

Són vuit les comunitats autònomes que han optat per formar part d'aquest projecte, que ja va per la seva tercera edició. La Red Eléctrica de España y Correos, gestionada per AlmaNatura, li dona suport. El seu objectiu és promoure la vida als pobles espanyols que «fa anys que pateixen un problema de despoblació, el 85% de la població viu en un 20% del territori».

Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), 17 províncies, ubicades a l'interior i al nord peninsular, han perdut prop d'un milió d'habitants en els últims 50 anys.

Imatge de la parròquia Santo André de Teixido, a Cedeira.
Els pobles també tenen el seu atractiu. | CatalunyaDiari
 

Afortunadament, després de l'inici de la pandèmia de la COVID-19, són moltes les persones que han apostat per marxar de les ciutats i buscar un altre estil de vida. S'han traslladat a nuclis de població més petits on poden tindre un contacte molt més proper amb la natura. La vida atrafegada de les grans ciutats ha passat a convertir-se per a ells en la calma dels pobles que es resisteixen a desaparèixer.

Un projecte per repoblar l'Espanya buidada

La iniciativa de la plataforma HolaPueblo tracta de posar en contacte aquells ajuntaments de pobles pràcticament deshabitats, prèvia sol·licitud, amb persones que hi busquen oportunitats laborals.

Dins la seva pàgina web es pot trobar un mapa amb les localitats que participen en aquesta tercera edició. Aquests municipis ofereixen habitatges per a la compra o lloguer. També prestacions per als que s'animin a traslladar casa seva i la seva família fins allà.

Per aconseguir formar part dels afortunats, se seleccionaran els candidats emprenedors i se'ls oferirà assessorament per llançar amb èxit el seu negoci.

Novetats aquest tercer any

La gran novetat d'aquesta nova edició és que es donarà suport també als que busquin viure al medi rural per compte d'altri. Per aconseguir-ho, es posaran facilitats a la contractació de persones en situació de desocupació a empreses petites del municipi.

Imatge d'un carrer de Torda-Ordesa, a Osca.
La possibilitat de viure a la natura atreu molts. | CatalunyaDiari
 

Aquest projecte ha anat guanyant adeptes des del seu naixement. A més, compta amb el suport d'empreses de renom com la Fundació Triodos, Reale Seguros o Ikea. Aquestes s'encarregaran de facilitar la creació d'empreses i els ajuts.

Els 80 municipis que participen en aquest projecte es troben a Andalusia, Aragó, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Comunitat Valenciana, Navarra, Extremadura i Galícia.

Per a la selecció es tenen en compte uns requisits mínims com és l'oferta d'habitatge, algunes des de 100 euros el lloguer. També es valoren els serveis públics més propers, com centres educatius o de salut. Finalment, l'accés a internet també és un punt a favor.

Punxant en el nom de cada poble trobem la informació relativa a aquest: la seva altitud, la població que té i la distància a la capital de la província. També hi apareixen els seus principals atractius locals, serveis i recursos.

Imatge noctura del poble d'Alquèssar.
Aragó és una de les comunitats autònomes que participa. | CatalunyaDiari
 

Una proposta que ja ha donat els seus fruits

Fins ara, aquesta iniciativa ha donat suport a més de 70 persones emprenedores en les seves dues edicions anteriors. 28 ja han iniciat una nova vida a l'entorn rural. La majoria d'aquestes persones són parelles entre els 41 i els 50 anys amb fills.

El tipus de negoci sol ser de tipus familiar i està vinculat majoritàriament al sector serveis. A més, s'han atès més de 100 consistoris de tot Espanya.